Vers van de maand

Poëzie

Zoals je tegen een ziek dochtertje zegt:
mijn miniatuurmensje, mijn zelfgemaakt
verdrietje, en het helpt niet;
zoals je een hand op haar hete voorhoofdje
legt, zo dun als sneeuw gaat liggen,
en het helpt niet:

zo helpt poëzie

Ik herinner mij dat het sneeuwde in maart en ik, een jaar of zes, met koorts in bed naar de vallende vlokken in de tuin keek. Ik wilde naar buiten, maar dat ging niet. Toen kwam mijn moeder binnen met een schoteltje sneeuw. Om even te voelen hoe het buiten was.

Herman de Coninck (1944-1997), de Vlaamse dichter die speelde met woorden en beelden, beschrijft de werkelijkheid van een ziek kind en de onmacht van een ouder om daar wat aan te doen. Hij vergelijkt dat met poëzie: in een vers kan je hardheid ombuigen tot tijdelijkheid. Of groot verdriet met een verkleinwoord tot een verdrietje maken waardoor je het weer even kan dragen.

Poëzie kan wat voor je gevoel eindeloos lijkt, relativeren en overzichtelijk maken. Het is een ander medicijn dan je in de apotheek haalt. Geen kuur die je moet afmaken, maar een geneesmiddel met een eeuwige houdbaarheidsdatum.
Je kan zo'n vers boven je bed hangen wanneer je ziek bent en het schoteltje sneeuw gesmolten is.

Ronald da Costa


Maak kennis met Carcassonne

spelen n Aanstaande vrijdag, 9 maart, is er een 'Maak kennis met Carcassonne'-middag in de Superrr in Poelgeest.

Carcassonne is een populair bordspel en niet moeilijk om te leren. "Speel je het spel al? Kom dan ook vooral even langs, want misschien kunnen we je een uitbreiding laten zien die je nog niet kent!"
Van 16.00 tot 17.30 uur (elk half uur een sessie) zijn alle volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar welkom in de Superrr aan de Clusiushof. Aanmelden via carcassonne_fans@outlook.com.


Musicalreis naar Fiddler

musical n Ruim veertig musicalliefhebbers hebben zich inmiddels ingeschreven voor de musicalreis van de Stichting Evenementen op dinsdag 20 maart naar Fiddler on the Roof in het nieuwe Luxortheater in Rotterdam.

In deze schittende musical neemt Thomas Acda, die de hoofdrol van Tevye speelt, je op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. Fiddler on the Roof gaat over een wereld op de vlucht waarin uiteindelijk de liefde overwint.
Belangstelling om mee te gaan? Ga naar www.st-evenementen.nl of bel (071) 5171540.