Wethouder Jos Roeffen feliciteert mevrouw Beyen. 103! | Foto Wil van Elk
Wethouder Jos Roeffen feliciteert mevrouw Beyen. 103! | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Starthandeling fietsbrug Oude Rijn

bouwen n De wijken 't Duyfrak (Valkenburg) en Oegstgeest aan de Rijn worden eind dit jaar met elkaar verbonden door middel van een beweegbare fiets-/voetgangersbrug over de Oude Rijn.

Achter de schermen wordt al flink aan de brug gewerkt en ook op de locatie waar de brug komt te liggen, zijn al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Binnenkort begint het 'echte' werk op de oevers en in de Oude Rijn, en zal de brug steeds meer zichtbaar worden.

Ondertussen wordt in Friesland de stalen brug geproduceerd die kort na de zomervakantie wordt aangevoerd en op de betonnen pijlers en de landhoofden wordt geplaatst. Daarna volgt de afbouw en de testfase. De planning is om in november het werk op te leveren.

Op donderdag 8 maart verrichten wethouder Klaas Jan van der Bent (gemeente Katwijk) en wethouder Jan Nieuwenhuis (gemeente Oegstgeest) de officiële starthandeling voor de aanleg van de fietsbrug.


Basiscursus natuur

groen n De Basiscursus Natuur van IVN is gericht op iedereen die graag wat meer zou willen weten van de natuur in de eigen omgeving.

In de voorjaarscursus komen aan de orde de verschijnselen die met de lente te maken hebben: het herkennen van bomen aan de nieuwe blaadjes, de overal opkomende bloemen, de rol van insecten (nieuw element in de cursus!), het concert van de zangvogels, en wat er allemaal te vinden is in onze duinen.
De cursus bestaat uit vier avonden en vier excursies. Voorkennis is niet vereist.
Theorieavonden: woensdag 25 april (bomen en insecten); woensdag 9 mei (vogels); woensdag 16 mei (bloemen); woensdag 23 mei (het duin). Plaats: Wellantcollege, Lange Voort 70, Oegstgeest. Aanvang: 19.30 uur.
Excursies: zaterdag 28 april, zaterdag 12 mei, zaterdag 19 mei, zaterdag 26 mei. De wandelingen beginnen om 10.00 uur, op locaties in de directe omgeving.


De kosten bedragen € 49,50 incl. koffie/thee op de avonden.
Informatie en aanmelding: Hans ter Mors (071) 3617521. hanstermors@xs4all.nl
Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/leiden


Mevrouw Beyen (103) oudste bewoner van Rustenborch

Oudste n Steeds als mevrouw Beyen-Springvloed ergens komt te wonen is ze de oudste bewoonster. Locoburgemeester Jos Roeffen bezocht haar op haar verjaardag op dinsdag 27 februari, 103 jaar oud.

Door Wil van Elk

Mevrouw Beyen is niet de oudste inwoner van Oegstgeest, maar met 103 jaar komt ze daar heel dichtbij. Ze komt oorspronkelijk uit Noordwijk. Met haar gezin, met haar man en twee zoons, woonde ze in een flat in Leiden. Ze woont nog geen jaar in Oegstgeest; ze kon in Voorhout niet meer worden verzorgd waar ze twee jaar woonde. Vanuit een aanleunwoning bij Hofwijck ging ze naar Van Wijckerslooth en nu in Rustenborch. Het ging de laatste tijd niet zo heel erg goed met haar. Maar volgens de verzorging in Rustenborch gaat het met de dag een beetje beter.

Op haar verjaardag lag ze op bed. Wethouder Roeffen toonde haar de bloemen die ze van de gemeente Oegstgeest had ontvangen. "Mooi", knikte ze goedkeurend.

Haar ogen gaan wat achteruit waardoor ze moeilijk kan lezen en het borduren van kaarten lukt niet meer. "Jammer, dat deed ze altijd graag", vertelde haar oudste zoon uit Bladel – de jongste woont in Julianadorp – en vertelde verder over haar leven en dat van haar gezin. "Vader overleed in 1993. Hij was verzekeringsagent. Zij werkte in een damesmodezaak aan de Breestraat in Leiden, Warnecke meen ik dat de zaak heette."

Oma

Toen mevrouw Beyen-Springvloed honderd werd, vierde ze dat samen met haar zonen en haar schoondochters. "We hebben heerlijk gegeten in Katwijk, in het strandpaviljoen", vertelde haar zoon. Mevrouw Beyen is de gelukkige oma van vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Wethouder Jos Roeffen wenste haar beterschap toe en hoopt haar weer te zien volgend jaar.
"De gemeente feliciteert alle inwoners als ze honderd jaar of ouder worden persoonlijk", verklaarde hij zijn bezoek.