Advertorial

Aan de Oegstgeester politiek

politiek n In de gelukkige tijden, nog maar enkele jaren geleden, dat de ANBO in Oegstgeest de belangen behartigde van 500 leden en ook de ouderenbonden van katholieke en protestantse huize nog volop plaatselijk actief waren, kon niemand vermoeden dat binnen een enkele raadsperiode van vier jaar het seniorenbeleid zo onder druk zou komen te staan.

De ouderenbonden organiseerden vele tientallen jaren, vaak in eendrachtige samenwerking, themamiddagen, culturele en gezelligheidsbijeenkomsten, filmmiddagen, belastingondersteuning, rijbewijskeuringen, kortom het hardnekkig volksgeloof dat ouderen slechts in BINGO interesse zouden hebben, behoorde zeker in onze dorpsgemeenschap tot een ongeloofwaardig fabeltje. Niks mis met bingo, maar er is zoveel meer. Toen al en ook nu nog.

Maar de tijden zijn veranderd: door allerlei oorzaken zijn de drie ouderenbonden plaatselijk niet meer actief. En dat geeft de Oegstgeester politiek een extra verantwoordelijkheid. Senioren in onze gemeenschap vragen van de 'politiek' om ervoor te zorgen dat de belangenbehartiging van ouderen op peil blijft en dat de gemeente er alles aan zal doen om initiatieven te steunen en organisaties die dit op zich willen nemen te helpen. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan het Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven. Een buitengewoon steunwaardige onderneming.

Maar daar blijft het niet bij. Om een voorbeeld te noemen: de ANBO Oegstgeest was 5 jaar geleden de eerste organisator van de zeer succesvolle serie Keuzes in de laatste levensjaren. Vanuit Oegstgeest werden deze bijeenkomsten, waarin al onze regioziekenhuizen, huisartsen en specialisten Ouderengeneeskunde met elkaar samenwerkten voor een groeiend publiek in de hele regio doorgezet. Zo werden wij zelfs een landelijk voorbeeld!

Helaas, na de ANBO-perikelen lag dit alles twee jaar stil. Maar gelukkig zorgde steun vanuit een grote regionale zorgverzekeraar dat het werk kan worden voortgezet. Ook tot groot enthousiasme van zorgverleners en de medische professionals. Nieuwe bijeenkomsten, in Katwijk, weer Oegstgeest en Alphen trekken grote belangstelling; de bijeenkomst van 22 februari in Sassenheim zit al weer helemaal vol. Van de Oegstgeester politiek mag gevraagd worden dat zij deze soort initiatieven volgt en waar mogelijk ruimhartig steunt.
Senioren in onze gemeenschap verlangen dit van hun gemeentebestuur. En dus van alle politieke partijen. Zonder uitzondering.
Want dat is Oegstgeest aan onze senioren verschuldigd!

Ton Kohlbeck

Laatste voorzitter

ANBO Oegstgeest