Wethouder Jos Roeffen laat de mammoetboom in het plantgat zakken. | Foto Wil van Elk
Wethouder Jos Roeffen laat de mammoetboom in het plantgat zakken. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Wethouder Roeffen plant mammoetboom

Gigant n Wethouder Jos Roeffen liet maandagochtend 19 februari in de wijk Buitenlust met een plof een mammoetboom in het plantgat zakken. De boom is nu nog bescheiden van formaat maar kan uitgroeien tot gigantische proporties.

Door Wil van Elk

Sequoiadendron giganteum is de zwaarste boom ter wereld. De Oegstgeester uitvoering is aangeleverd vanuit Noord-Brabant.

Met een beetje fantasie staat die er nog over honderd jaar met een indrukwekkende dikke stam van tachtig meter hoogte. Met de aanplant aan de Surinamestraat is symbolisch de renovatie van de wijk Buitenlust afgerond. Elders in de wijk zijn meer dan honderd bomen geplant. Dit zijn, zeker vergeleken met de mammoetboom, klein blijvende bomen. Met uitzondering van enkele hondenbezitters waren alleen mensen van de gemeente en MeerWonen getuige van de aanplant.

En passant werd de rulheid van het schelpenpad onder de aandacht gebracht en werd opdracht gegeven om een prullenbak te verplaatsen.

Ondanks de aanwezigheid van een hondentoilet, moest er behoorlijk worden opgelet om nergens in te trappen.


Ortho-manueel arts Werner Damen vestigt zich in Oegstgeest

gezondheid n Goed nieuws voor alle mensen met rugklachten uit Oegstgeest en omgeving: per 1 februari heeft Ortho-manueel arts Werner Damen zich gevestigd aan de Annie M.G. Schmidtlaan.

Door Willemien Timmers

"Mijn doel is eenvoudig", laat Damen, die al 25 jaar als arts werkzaam is, weten. "Mijn patiënten zo snel, en zo goed mogelijk van hun pijn af te helpen."
Damen begon na zijn artsexamen aan de opleiding voor cardioloog, maar eindigde uiteindelijk in de orthomanuele geneeskunde. "Ik ben blij dat ik als arts, naast het algemene medische onderzoek, ook aan de slag kan met mijn handen. Zoveel artsen stellen diagnoses en schrijven medicatie voor, maar gaan niet aan de slag om zelf te voelen wat ze handmatig kunnen verbeteren. Het is raar om als arts niet met je handen te werken."
De orthomanueel arts onderzoekt bij pijnklachten met zijn handen nauwkeurig de stand en de bewegingsmogelijkheden van wervelkolom, bekken en andere gewrichten. "Ik kan vaak heel veel betekenen voor mensen die al een heel rijtje van specialisten hebben gezien. De oefeningen en medicatie die zij vaak al maanden hebben gekregen, voelen soms voor hen als bezigheidstherapie. Ik wil mijn cliënten graag in drie tot vijf behandelingen van hun pijn af helpen."
Jong en oud, rijp en groen weet de weg naar Damens praktijk te vinden. "Bij rugpijn kijken we per wervel in de eerste sessie waar het pijn doet, en welke bewegingen wel of niet pijnvrij gemaakt kunnen worden."
Met zijn handen corrigeert hij vervolgens met specifieke technieken de standsafwijkingen van de wervelkolom en heft hij bewegingsstoornissen op. "Als het nodig is, geef ik oefeningen mee naar huis. Mocht het nodig zijn, en er geen verbetering optreedt, dan kan kunnen we alsnog een laboratoriumonderzoek, röntgenfoto of MRI-scan uit laten voeren."
De arts heeft een ware passie voor zijn vak. "Ik hoor te vaak van mensen: 'Ik had een jaar geleden al moeten komen', en dat vind ik zo jammer. Niet altijd wordt door huisartsen of specialisten naar een orthomanueel arts doorverwezen, terwijl we zoveel voor elkaar kunnen betekenen. Kijk, een neuroloog kijkt naar het bestrijden van ziekten, niet van pijn. Daarnaast heb je de fysiotherapeuten die zich focussen op de spieren. Ik kan daartussen veel betekenen door mij als 'pijndokter' te richten op het bewegingsapparaat. In slechts een paar sessies kan ik veel voor mensen doen, en kunnen zij weer pijnvrij bewegen."

Behandelingen bij een orthomanueel arts worden door de meeste verzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket. Elke sessie duurt zo'n 30 tot 45 minuten en kost 80 euro. Voordeel van het aanvullend pakket is dat het eigen risico niet geldt.
"Ik ben blij dat ik naast Amsterdam nu ook een praktijk in Oegstgeest heb", aldus Werner Damen. "Zo kan ik ook mensen uit deze regio beter van dienst zijn om pijnklachten serieus te nemen en zo goed mogelijk te verhelpen." www.wernerdamen.nl

Damen: 'Ik kan vaak veel betekenen voor mensen met pijnklachten.' | Foto WT