Dansen met Bach

muziek n Zondag om 15.00 vertolkt pianist Bernd Brackman in Theater Het Trefpunt in Warmond drie van de zes Partita's van Bach, in samenwerking met Muziekkamer Oegstgeest.

In het voorwoord van zijn Partita's voor klavier schrijft Bach: "Een verzameling Allemanden, Couranten, Sarabanden, Menuetten, Gigues en andere Galanterieën heb ik geschreven om het gemoed van de muziekliefhebber wat op te krikken." Brackman speelt de nummers 2, 5 en 6. Hij merkt hierover op: "De Tweede partita in c, waarmee ik mijn recital open, is duister, hartstochtelijk, opzwepend, virtuoos, je zou zeggen Beethoveniaans. De Vijfde partita in G is welhaast het tegendeel: vrolijk, over elkaar heen buitelende arabesken en guirlandes, rondfladderende vlinders en kolibries in een zonovergoten Italiaans landschap. Na de pauze de Partita nr. 6, wellicht de meest persoonlijke van allemaal die niet toevallig met de Matthäus Passion de toonsoort gemeen heeft: e kleine terts – de toonsoort van het lijden van Christus, en daarmee van het lijden van de hele wereld. Vooral in de Sarabande van deze Partita bereikt Bach een staat van extase die weergaloos is: diep en hemels tegelijk, menselijk én het menselijke voorbij, verheven én tot het uiterste verinnerlijkt'. De kaarten kosten 20 euro en zijn te verkrijgen via theaterhettrefpunt.nl.


Veiling voor kansarme jongeren in Ghana

geven n Vanaf april gaat de in Oegstgeest geboren en getogen Marijn Scheltens (22), studente Pedagogische Wetenschappen aan de UvA, een groot avontuur aan in Ghana. Vier maanden lang zal zij stage gaan lopen bij de YETS-foundation die kansarme jongeren 'empowered' door middel van basketbal. YETS focust op drie pijlers: sport, educatie en maatschappelijke betrokkenheid. De coaches zijn rolmodellen voor de deelnemers, dit motiveert ze om alles uit dit traject te halen.

Zo goed als de wetenschappelijke fundering van de YETS-methodiek er ligt in Nederland, zo gebrekkig is deze nog in Ghana. Hier gaat Marijn, als eerste met een wetenschappelijke achtergrond, verandering in brengen. Doelstelling: een beter toekomstperspectief voor de kinderen daar.

Oegstgeestenaren kunnen helpen om dit project te laten slagen. Op 11 maart vindt er een benefiet-veiling plaats. "Heeft u mooie, goede spullen die u niet meer gebruikt? Dan kunt u deze inbrengen voor de veiling. Beoefent u een beroep waarvan u denkt: ik kan een gratis sessie inbrengen voor deze veiling? Doen! Een knipbeurt, dinerbon, pianoles: alles kan geveild worden." Het geld wat hiermee opgehaald gaat worden, zal direct naar het YETS-project in Ghana gaan.
Iedereen is welkom op 11 maart om 14.00 in het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191
www.yetsfoundation.nl

www.scheltens.net/marijn. Doneren kan door te klikken op 'doneer' of door een bijdrage te storten op NL30 INGB 0007 2900 97 t.n.v. M. S. Q. Scheltens