Afbeelding
Foto:

Waar eens de vogels floten

Groen, dat is het naamwoord dat wij graag bezigen als we het hebben over ons dorp. Nabij monument Hol Maren is al lange tijd sprake van een nauwe groene corridor tussen de Kaag en de landgoederen in Oegstgeest. De huizen achter het gemeentelijk monument liggen zelfs in 'Park Overveer'. Bij de recente bestemmingsplanherziening is de bestemming 'tuin' voor het getoonde groene perceel bekrachtigd, tot ergernis van de eigenaren tevens projectontwikkelaars.

Op dat groene gebied is vorige week een ernstige aanslag gepleegd. De eigenaren van de tuin hebben namelijk gemeend om van hun recht gebruik te moeten maken om 'onderhoud' te plegen. Na een weeklang motorzagen zijn alle heesters en bomen nu om, inclusief de grote eik (85 cm diameter; opgave tuinbedrijf), kortom kaalslag (zie foto).

Is hiermee nu alles verloren? Ik denk het niet want de natuur heeft gelukkig een groot herstelvermogen. Diezelfde natuur moet dan wel in bescherming worden genomen. In geval van een eventuele bouwaanvraag ligt een onomkeerbare beslissing voor.

Binnenkort mogen we weer gaan stemmen. Stemt u groen of stenig? Dat is de kwestie! Het zal toch niet zo zijn dat het eventueel kortere termijn, geldelijk belang van enkelen het wint van het langere termijn natuurbelang van ons allen? Wij zijn van mening dat ons dorp groen verdient. Relevant? Wat hier plaatsvindt, kan elders in het dorp ook gebeuren.

drs. W.F. (Wim) Visée, namens bewoners Theo Talboolaan


Overgeest: Villawijk of                         'Gemeenschaps'wijk?

Op 11 januari is er een ambtelijk concept gebiedsvisie Overgeest gepresenteerd aan geïnteresseerde gemeenteraadsleden. Het betreft hier het gebied van GGZ Rivierduinen en Stichting Centrum '45 gelegen achter het gemeentehuis. Voor het vorm geven aan deze visie is een aantal uitgangspunten gekozen, zoals groen en duurzaamheid. Vreemd genoeg wordt er echter amper rekening gehouden met de door de gemeenteraad in 2016 vastgestelde Woonvisie 2025.

In deze nota heeft de gemeente o.a. haar visie over de in de toekomst nog te bouwen woningen in onze gemeente uitgewerkt. In dit stuk komt sterk naar voren dat er drie groeperingen zijn waar extra aandacht voor nodig is in de nabije toekomst: de sociale huursector, starters met een huur net boven de maximale sociale huur (€ 710) en ouderen. Momenteel is 24% van alle volwassenen 60+ in Nederland, in 2038 is dat al opgelopen tot >35%! De laatste jaren is men gaan beseffen dat er voor deze groep dringend levensloopbestendige huizen nodig zijn. Op dit moment is er in Nederland een achterstand van meer dan 86.000 van dergelijke woningen. Door dit gebrek aan keuze is het voor ouderen moeilijk te kiezen hoe zij hun laatste levensjaren willen wonen. Hierdoor blijven vele ouderen wonen in hun niet optimale woning. Dit is niet alleen nadelig voor hen, maar ook voor potentiele huizenkopers (vaak starters), omdat dit het aanbod van bestaande huizen beperkt. Vanuit de toenemende zorgen bij gemeentes over de oplopende kosten van de WMO is het goed te weten dat het aanpassen van bestaande woningen om deze levensloopbestendig te maken tussen de €20.000 en €30.000 kost, vaak ten laste van het gemeentelijk WMO-budget! Het realiseren van nieuwe levensloopbestendige woningen is gezien bovenstaande punten dan ook essentieel bij alle bouwplannen in Nederland en dus ook in Oegstgeest. Waarom in de concept gebiedsvisie Overgeest gekozen is voor een villapark, is voor mij een volstrekt raadsel. Een wijk met een gemengde samenstelling van huizen voor sociale huur, starters en levensloopbestendige woningen/appartementen voor ouderen (in feite dus een afspiegeling van de samenstelling van onze gemeenschap) is een betere invulling van dit gebied en conform de Woonvisie 2025. Gelukkig wordt dit in de verkiezingsprogramma's van diverse politieke partijen overgenomen. Belangrijk is dat deze programmapunten straks bij de definitieve gebiedsvisie en het bestemmingsplan omgezet worden in concrete zaken door percentages te bestemmen voor huizen t.b.v. sociale huur (20%: huur <€710) starters woningen (20%: huur €710-€900/koop <€200.000) en levensloopbestendige woningen/appartementen (25% bijv. te plaatsen net achter het gemeentehuis waar thans 4 villa's ingepland zijn) en vrije sector (35%). Met een dergelijke verdeling ontstaat er een echte 'Gemeenschaps'wijk voor jong en oud.
P.N.M. Koning

Afbeelding