Veertig dagen

We zijn in de veertigdagentijd terecht gekomen. Voor wie niet helemaal op het netvlies heeft wat dat betekent: de veertigdagentijd of vastentijd is de periode die vorige week op woensdag begon en die geldt als voorbereiding op het paasfeest. Dus eerst carnaval en daarna de veertigdagentijd als een periode van vasten en bezinning en dan komen we terecht bij Pasen.

In de protestantse traditie werd daar niet zoveel mee gedaan. Want carnaval en vasten, dat deden de katholieken. Ik heb als kind carnaval en vasten niet als vast onderdeel van mijn opvoeding meegekregen. Sterker nog, bij ons aan tafel werd daar wat schamper over gedaan. Eerst gek doen met carnaval en daarna een lange tijd vasten. Daar waren wij protestanten niet van, wij deden liever gewoon. Dat wil zeggen niets: geen carnaval en geen vasten. Een beetje saai dus.
In de loop der jaren is in veel plaatsen de scheiding tussen kerken minder hard geworden. Protestanten keken steeds vaker geïnteresseerd naar andere kerken wat ze daar deden en waarom ze dat deden.
Zo is die veertigdagentijd langzamerhand ook in de protestantse traditie gekomen. Ik kom steeds meer protestanten tegen die inderdaad vrolijk meedoen aan een eigentijdse invulling van de veertigdagentijd. Sommigen eten deze periode vegetarisch, anderen twitteren helemaal niets meer, weer anderen zeggen drank en chips vaarwel. Iedereen zoekt zijn eigen weg en dat is prima, zo kan je die veertigdagentijd invullen op een manier die bij jou past.
In Oegstgeest helpen de Raad van Kerken en OKe daar bij. Zie vooral het laatste nummer van de OKe. Het is weer een extra dik nummer met twee voorkanten. Als de OKe per ongeluk al bij het oud papier zit, dan zou ik het nog even terughalen.
Lees dan over het passie- of lijdensverhaal van Jezus. Dat verhaal roept emoties en ervaringen op die voor iedereen vandaag de dag herkenbaar kunnen zijn: trouw, verraad, vriendschap, angst, schuld, vergeving en hoop.
De betrokken kerken bieden in deze Veertigdagentijd zo een veelzijdig pakket aan keuzemogelijkheden rondom dat thema Passie. De OKe is een soort menukaart met voor iedereen wel een aantrekkelijk en smakelijk gerecht.

Arjan de Kok