In 'European cities and regions of the future 2018/2019', staat Zuid-Holland bij 'connectivity' op nummer 1.
In 'European cities and regions of the future 2018/2019', staat Zuid-Holland bij 'connectivity' op nummer 1. Foto: PR PZH

Zuid-Holland 'best bereikbare provincie van Europa'

bereikbaarheid n De bereikbaarheid in Zuid-Holland en aansluiting op de rest van de wereld is het best op orde in vergelijking met andere middelgrote regio's in Europa. Dat meldde de provincie op 15 februari op www.zuid-holland.nl.

Het is de conclusie van een onderzoek van fDi Magazine, een tweejaarlijkse uitgave van de Financial Times Group waarin de prestaties van 301 steden en 150 regio's in Europa met elkaar worden vergeleken. De benchmark van fDI richt zich vooral op economische potentie, vestigingsklimaat, infrastructuur en arbeidspotentieel. Bedrijven en beleggers gebruiken het onderzoek om gericht investeringen te doen in Europa.

In de jongste uitgave 'European cities and regions of the future 2018/2019', staat Zuid-Holland in de categorie 'connectivity' op nummer 1. De bereikbaarheid is gemeten met onder andere de dichtheid en kwaliteit van wegen en spoorwegen, de nabijheid van havens en luchthavens, het aantal logistieke ondernemingen of de beschikbaarheid van snel internet. Behalve bereikbaarheid brengt de categorie ook tot uitdrukking in hoeverre een regio erin slaagt grote goederenstromen in- en uit te voeren. Twee jaar geleden stond de provincie qua connectivity op plek 3.

De provincie Zuid-Holland doet het ook op andere vlakken goed in vergelijking met Europese regio's. Zuid-Holland staat ook in de top-10 van middelgrote regio's die volgens fDI Magazine 'toekomst' hebben en economisch potentieel. Ook Rotterdam en Den Haag rolden goed uit de bus. Van de 'grote steden van de toekomst' bezet Rotterdam een derde plaats en samen met Den Haag een eerste plek in de categorie 'bereikbaarheid'.


25 jaar Progressief Oegstgeest

POLITIEK n PvdA en GroenLinks in Oegstgeest besloten in 1993 de krachten te bundelen. Er ontstond een uniek samenwerkingsverband. Progressief Oegstgeest bestaat dit jaar 25 jaar. Reden voor een korte terugblik.

Begin jaren negentig rommelde het in de Oegstgeester politiek behoorlijk. Het zo rustige dorp, waar VVD en CDA sinds jaren een ruime meerderheid in de raad hadden, werd door onenigheid verscheurd. Er zou een nieuw raadhuis moeten komen en het winkelcentrum aan de Lange Voort moest een opknapbeurt hebben. Een groep verontruste burgers organiseerden zich, en werd later Leefbaar Oegstgeest (LO). Ook binnen de PvdA en GroenLinks waren er veranderingen op til. Zo zou PvdA wethouder Ton Kohlbeck zich na twintig jaar terugtrekken uit de politiek. Hiervan was Kohlbeck veertien jaar wethouder geweest. Hij staat nu overigens opnieuw op de kandidatenlijst van PrO.

In het toch redelijk behoudende Oegstgeest, kwam steeds sterker de gedachte op dat het goed zou zijn de progressieve krachten te bundelen.
Grote gangmaker achter de totstandkoming van Progressief Oegstgeest was de latere wethouder Guus van Elsen. Hij benadrukte dat het in de politiek niet alleen gaat om gelijk hebben, maar ook om gelijk te krijgen. En daarvoor moet je een machtspositie verwerven. En ook: waarin verschillen PvdA en GroenLinks op het lokale niveau nu eigenlijk van mening? In 1993 sloten GroenLinks en PvdA een samenwerkingsovereenkomst. Werd eerst nog gesproken over louter een lijstverbinding, al snel werd besloten tot de oprichting van een gezamenlijke lokale partij. Uniek in Nederland. Want Progressief Oegstgeest is meer dan alleen de partij van PvdA en GroenLinks. Ook als men helemaal niets met deze landelijke partijen heeft, kan men toch lid worden.
In de raadsperiode 1998-2002, bleek dat D66 in veel opzichten dezelfde opvattingen had over wat er goed was voor Oegstgeest. D66 had toen in de raad slechts één zetel. En ook bij deze partij sprak het aan de krachten te bundelen. In de daaropvolgende raadsperiode vanaf 2003 sloot D66 zich aan bij PrO.
Het leverde in alle volgende raadsperiodes tot 2014 plekken op in het college van burgemeester en wethouders en een krachtig progressief geluid in de gemeenteraad. In 2014 besloot D66 om het samenwerkingsverband te verlaten. Belangrijke overweging was dat het landelijk met D66 erg goed ging en men als zelfstandige partij ook in Oegstgeest wel eens veel stemmen zou kunnen halen.
De in PrO achterblijvende partijen waren over dit opportunisme, begrijpelijkerwijs, erg ongelukkig. Resultaat van deze actie was uiteindelijk dat zowel D66 als Progressief Oegstgeest in de oppositie belandden.
"Het zou goed zijn, als dit jubileumjaar van Progressief Oegstgeest bekroond wordt met extra zetels bij de raadsverkiezingen en met opnieuw een plek in het college. Er staan weer nieuwe en vooral veel jonge kandidaten op de lijst. Progressief Oegstgeest is na 25 jaar nog springlevend en goed voor Oegstgeest", aldus voorzitter Anton van Kempen.
Later in dit jaar zullen er rond het jubileum van PrO nog diverse activiteiten georganiseerd worden.

Afbeelding