Oegstgeestenaar Dimitri van der Zon deed samen met Martin van Beukering mee met het EK ijszeilen.
Oegstgeestenaar Dimitri van der Zon deed samen met Martin van Beukering mee met het EK ijszeilen. Foto: PR

Dimitri van der Zon vijfde van Nederland

ijszeilen n Afgelopen week heeft het Europees Kampioenschap 2018 Monotype-XV ijszeilen (de Formule 1 van het ijszeilen) plaatsgevonden in Estland op het ijs van eiland Hiiumaa.

Wederom verscheen de Oegstgeestenaar Dimitri van der Zon samen met Martin van Beukering met hun ijszeiler H25 VKOS (Vrouw Kind Ontwijkend Speelgoed) aan de startlijn voor drie heftige wedstrijddagen met veel wind. Met een sterk bezet concurrentieveld met Esten, Russen en Sweden in totaal 28 boten waarvan 13 Nederlands, wisten de Leidenaren zich goed in het middenveld van Europa te handhaven en vijfde van Nederland te worden.

Duidelijk zichtbaar is de stijgende lijn tijdens de Baltic-cupwedstrijden op de laatste dag waar ze de laatste twee races wisten mee te varen in de Europese top 10.

Met de nodige equipment investeringen en extra conditietraining, gaan ze volgend jaar voor vaste plek in de top 10. Wie weet wordt ijszeilen ooit Olympisch.


Diplomazwemmen nieuwe stijl bij zwemvereniging Vivax

zwemmen n Zwem- en polovereniging Vivax heeft op zaterdag 10 februari voor de eerste keer diplomazwemmen volgens nieuwe exameneisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid georganiseerd.

Vanuit het hoofddoel 'zwemveiligheid' wordt getoetst wat kinderen kunnen middels vaardigheidsproeven. Het gaat dan onder andere om 'je onder water kunnen oriƫnteren' en 'je over een redelijke afstand in het water naar de kant kunnen verplaatsen en dit kunnen volhouden'. Er worden ook eisen gesteld aan de zwemtechniek.

Nationale Norm

De Nationale Norm Zwemveiligheid staat gelijk aan het Zwemdiploma C. Het complete Zwem-ABC is een paspoort voor een leven lang zwemplezier. Met de Nationale Norm Zwemveiligheid/Zwemdiploma C heb je tijdens het diplomazwemmen laten zien dat je de vaardigheden goed uit kon voeren voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). De Zwemdiploma's A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC.


Geslaagden A-diploma:

Bryan Bavelaar, Feya Bos, Markus Buijs, Rozemijn Homminga, Mike Lubbe, Elise Nathalia, Bram Timmer, Wander van der Bent, Sophie Verhey, Maxime Verwey en Asha Vorisek.

Geslaagden B-diploma:

Lotte-Sophie Boot, Monica Dijkhuis, Wessel Heemskerk, Noortje Hoogendijk, Guus Horree, Eline Houx, Milan Juffermans, Veerle Koppelman, Lynn Korsman, Juliette Kramer, Mirte Liem, Joleine Ludwig, Ismail Mouaddine, Flint Sanders, Frank Star, Sammie van der Geest, Mats van Duijn, Asha Vorisek en Dave-Jan Wrutniak.

Geslaagden C-diploma:

Stella Heemskerk, Jitske Sneijders, Matilda Ricci, Jan Tran, Benthe van den Heuvel, Alex van der Klugt, Gwen van Duijn, Jasmijn van Tol, Rijk van Voorst en Elin van Roon

Geslaagden Zwemvaardigheid 1: Brik Beugelsdijk, Tom Creyghton, Joey de Kok, Guus Drent, Nick Nathalia, Diego van Veelen, Pablo van Veelen en Tom Wieringa
Geslaagden Zwemvaardigheid 2: Enrico Maria Avella

Geslaagde Balvaardigheid: Enrico Maria Avella

Geslaagden Snorkelen: Danine Blufband en Tobian Los
Geslaagden Survival: Michael Baljet, Matthijs Bertram, Rosa Konijnenburg, Lisa Tolsma en Mies van der Voort
Geslaagde brevet zwemmen: Nathan Houkes

Meer informatie:

vivax.leszwemmen@kpnmail.nl
wachtlijst-vivax@outlook.com.


UDO verliest met ruime cijfers

voetbal n UDO had het, in de uitwedstrijd tegen KSD Marine uit Den Haag, weer erg moeilijk afgelopen zaterdag.

Na een aanvankelijke voorsprong van 0-1, doelpunt van Cas Bolink, werd de ploeg van Nikivor van Rijn aan het begin van de tweede helft overlopen door de fysiek sterke Hagenaars.

Toen UDO, later in de tweede helft, ook nog een penalty tegen kreeg na een ongelukkige botsing van een aanvaller van KSD met keeper Pieter Heeren was de wedstrijd gespeeld.

UDO verloor uiteindelijk met 5-1.

Franken moest in de verdediging van UDO vol aan de bak.| Foto Lichtenbeld