Shanti en Nirjala Shresta uit Nepal  maken mooie viltproducten van honderd procent schapenwol. | Foto Hans Twilt
Shanti en Nirjala Shresta uit Nepal maken mooie viltproducten van honderd procent schapenwol. | Foto Hans Twilt Foto: Hans Twilt

Fair made: Te koop in de Wereldwinkel

fairtrade n Friends Handicrafts is een Nepalees vrouwenbedrijf in Kathmandu. Het is opgericht en wordt geleid door twee enthousiaste en betrokken vrouwen, Shanti en Nirjala Shresta. Dit bedrijf werkt volgens fairtrade principes, die daar hoog in het vaandel staan.

De dames van het naaiatelier maken mooie viltproducten van honderd procent schapenwol. Deze wol komt uit Nieuw-Zeeland en wordt ongeverfd ingekocht. De wol wordt daarna in de juiste kleur geverfd. De (gekleurde of ongekleurde) wol wordt gevilt en daarna verwerkt tot allerlei verschil-lende producten. Van tassen tot ballen, van broches tot mobiles om op te hangen. De werkneemsters worden fair behandeld door de werkgeefsters.
Zij worden dagelijks opgehaald met een bus en krijgen een lunch in het atelier.


Hergebruikte sari's

De basis waarop wordt gevilt, zijn gerecyclede sari's. De tweedehands sari's worden eerst op maat geknipt en daarna gevilt met zachte wol. Het leuke hieraan is, dat niet een sjaal daardoor hetzelfde wordt. Een ander type sjaal wordt op dezelfde wijze vervaardigd, maar dan op chiffon. Dat is een zijdeachtig dun materiaal dat bijdraagt aan de soepelheid van de sjaal. Dun en sterk als ondergrond waardoor ook dun gevilt kan worden.
Zin om jezelf of iemand die jou dierbaar is, te verwennen met een uniek cadeau? Wereldwinkel.