| Fay Voskuil
| Fay Voskuil Foto: Fay Voskuil

Diana Rustenhoven

Ik ben niet zo'n kunstkenner, maar als ik de schilderijen van Oegstgeestse Diana Rustenhoven bekijk ben ik wel erg onder de indruk. Geen, zeg maar, 'platte' abstracte schildervorm, maar schilderijen met een opgelegde reliëf structuur. Zij noemt het een 'gemengde schilderstijl', maar ik zou het een opmerkelijke 'Diana-stijl' willen noemen, omdat je die in Nederland niet of nauwelijks tegenkomt.

Door John Vroom

"Zelf kom ik niet echt uit een creatief gezin, maar was als klein kind al snel actief met kleurpotloden. In mijn tienertijd werd dat al snel creatief bezig zijn met verf. Witte gymschoenen moesten kleur krijgen, net als mijn klerenkast en ook mijn zwarte fiets werd voorzien van goudkleurige verf in de vorm van figuurtjes. Ik maakte ook mijn eigen sieraden en kledingaccessoires."

"Toen mijn kinderen naar school gingen ben ik les gaan nemen aan de Kunstacademie en begon daar met tekenen en later met 'plat' schilderen, maar dat vond ik wat saai en ben in het derde lesjaar gaan experimenteren met een gemengde schilderstijl, waarbij ik reliëf in het schilderij aanbracht door het toepassen van afgedankte materialen, zoals textiel, karton, dun papier of zelfs opgedroogde verfresten. Eigenlijk kan je alles toevoegen zoals zand, rijst of quinoa. Een duurzame schildervorm eigenlijk, waarbij ik ook alleen met acrylverf op waterbasis schilder. In mijn studio thuis werk ik aan meerdere doeken tegelijk en ik weet van tevoren vaak niet wat ik ga schilderen."

"Gaandeweg ontstaat het en wat ik toepas. De kleuren hangen erg van mijn stemming af. Om het schilderen ook praktisch te kunnen gebruiken ben ik 'Kunstzinnige therapie' gaan studeren, waardoor ik als therapeut volwassenen of kinderen die bijvoorbeeld last hebben van depressies, faalangst, ADHD, autisme of een burn-out door het kunstzinnig bezig zijn het lichaam en de geest meer in balans kan brengen, waardoor hun klachten verminderen. Op dit moment beschouw ik het schilderen nog als een hobby naast mijn baan als Autisme Coach bij een Stichting. Mijn huis hangt vol met mijn eigen werk. Té vol eigenlijk dus of ik moet verhuizen of een deel gaan verkopen. Ik ben ook begonnen met het geven van schilderles. Leuk ook te zien dat mijn kinderen deze creativiteit hebben overgenomen waar zij van kinds af aan mee zijn opgegroeid". Tja Diana, zeer opmerkelijk.

(Foto FAY Photography)


Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding