Cécile en Elsa, strijdbare freules

Lezing n Elisabeth Leijnse komt naar Oegstgeest voor een lezing over haar boek Cécile en Elsa - de strijdbare freules.

De twee dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk groeien op als strijdbare vrouwen. Cécile (1866-1944) trouwt de schatrijke koopman Adriaan Goekoop en ontwikkelt zich tot feministisch schrijfster en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid in 1898. Elsa (1868-1939) trouwt met de componist Alphons Diepenbrock en vestigt de eerste privépraktijk voor logopedie. De keuzes van de beide zussen leiden in hun latere leven tot bittere verwijten over en weer. Rode draad in het boek is het geloof van de zussen. Beiden bekeerden zich tot het katholicisme.

De auteur maakte voor de biografie van de beide eigenzinnige freules gebruik van divers archiefmateriaal: brieven, dagboeken en van herinneringen van de Franse kleinzoon van Cécile, en weet van de levens van de zussen een spannend verhaal te maken.
Elisabeth Leijnse is hoogleraar letterkunde aan de Universiteit van Groningen. Met dit boek won zij de Libris geschiedenisprijs 2016.

De lezing is een samenwerking van K&O, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 21 februari, aanvang 20.00 uur. Locatie Bibliotheek Bollenstreek, Lange Voort 2t. Kaartverkoop bij de bovenstaande organisatoren en aan de zaal.