Burgemeester Emile Jaensch was de gastspreker tijdens de ledenvergadering. | Foto Wil van Elk
Burgemeester Emile Jaensch was de gastspreker tijdens de ledenvergadering. | Foto Wil van Elk Foto:

Algemene Ledenvergadering Oranjevereniging

Koninklijk n Burgemeester Emile Jaensch en Rob Bergers van SOEK gaven de ledenvergadering van de Oranjevereniging Oegstgeest op dinsdag 6 februari bij de Oegst­geester Golf Club een fraai oranje tintje.

De leden lieten zich informeren over de financiële gezondheid van de vereniging en luisterden aandachtig naar de plannen voor de komende festiviteiten. Veel verandert er niet, de bakfietsenrace wordt ook dit jaar weer gehouden.

Burgemeester Emile Jaensch vertelde over zijn ervaringen met Oranjefeesten. "Weer of geen weer, jullie staan er altijd!" Hij blijkt fan van het ringrijden en deed daar vroeger ook aan mee: "Ringrijden op een knol; dat is best pittig". Samen met de voorzitter Joop Verdonk maakt de burgemeester tijdens Koningsdag een rondje langs de festiviteiten en beleeft het hele programma mee: "Aan het eind van de dag ben je redelijk gebroken!". Hij sprak de wens uit dat de grote groep nieuwkomers in het dorp, waaronder vluchtelingen, ook komen genieten van de feestelijkheden. "Het is een feest voor ons allemaal!"

archief

Rob Bergers van de Stichting Oegst­geester Kringloop (SOEK) gaf een cadeautje in de vorm van een rijkelijk gevuld archief over de Oranjes. De papieren 'pareltjes' werden enthousiast bekeken en doorgebladerd. Deze gift past in het beleid van de stichting, iets terugdoen voor het dorp.

De Oranjevereniging is ook op 4 en 5 mei actief. Het thema van de Dodenherdenking is deze keer: 'Jaar van verzet'. Burgemeester Jaensch is die dag 's middags ook bij de herdenking bij het Haagsche Schouw en houdt daar een toespraak. De locatie was rond de oorlog grondgebied van Oegstgeest en de aanwezigheid van een delegatie uit Oegstgeest is min of meer vanzelfsprekend.

Verbinding

De beiden winkelgebieden komen nader tot elkaar en gebruiken de kindervrijmarkt op 5 mei als lint dat elkaar verbindt. Ook Winkelcentrum Lange Voort ontplooit activiteiten op die dag die jarenlang vrijwel uitsluitend door de De Kempenaerstraat als Jaarmarkt werd gehouden. (Wil van Elk)