APK voor relaties?

Oegstgeest staat bovenaan op het lijstje van gemeenten voor wat betreft het percentage gescheiden vrouwen. Van alle gescheiden inwoners is 64,3 procent vrouw. Nergens in Nederland is de verhouding tussen gescheiden mannen en gescheiden vrouwen zo scheef als in Oegstgeest. Mannen trouwen na een scheiding sneller opnieuw, is de verklaring. Op zichzelf is dit gegeven geen 'probleem'. Maar het ontlokte bij mij de volgende gedachten.

Toen ik in 1996 ons dochtertje aanmeldde bij een christelijke basisschool in Oegstgeest en met lood in mijn schoenen vertelde dat mijn man en ik vlak daarvoor gescheiden waren, bleken we de enigen te zijn in haar groep. In groep 8 was meer dan de helft van de 30 ouderparen gescheiden. In de afgelopen 5 jaren leek er wel een nieuwe golf van scheidingen te zijn onder de ouders van de vriendinnen van onze dochters; deze ouders waren rond de 50 jaar inmiddels.


Een relatie is soms ploeteren, en dat is mij niet verteld. Niemand wil graag scheiden; het is niet gemakkelijk, wat soms wel wordt gezegd. Je zit niet te wachten op ongevraagde adviezen of bemoeizucht. Wacht ook vooral met een oordeel. En soms is een echtscheiding een opluchting, en voor alle betrokkenen uiteindelijk een betere situatie.
Uit gegevens van het CBS zou overigens blijken dat het aantal echtscheidingen in Oegstgeest niet extreem hoog is. Zelf ben ik inmiddels hertrouwd en daarmee uit de cijfers gevallen.


Relaties ondersteunen door een (pre-)marriagecourse in het dorp aan te bieden zou best een goede zet zijn. Bijtijds delen wat er in je leeft kan uit elkaar groeien voorkomen. En bijtijds hulp inroepen is geen schande. Voor mij waren rond de scheiding vrienden in en buiten de kerkelijke gemeente, mijn familie en buren van groot belang.
Tenslotte: vaak hoor je te laat dat er problemen zijn. Het is moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Dat weet ik uit eigen ervaring. Hoe je dat doorbreken kunt is nog niet zo simpel. U kunt predikanten en pastoraal werkers in Oegstgeest altijd bellen voor een gesprek in vertrouwen, ook als u niet betrokken bent bij een kerk.

Alice Siepelinga