Vers van de maand

voortaan bewaar ik mijn wijn niet meer
in kelders maar op het strand, want de zee
heeft dorst van al dat zout in haar woorden

voortaan bewaar ik mijn wijn niet meer
op het stand maar in de regen, want de lippen
van de regen zijn zoet en weten hoe een kurk
te strelen

voortaan bewaar ik mijn wijn niet meer
in de regen maar in de grond, omdat daar aarde woont en water dat mijn wijn niet schaden kan

voortaan bewaar ik mijn wijn niet meer

Poëzie en fantasie horen bij elkaar. Goede wijn wil je bewaren, maar waar?
De Vlaamse dichter en thrillerschrijver Roel Richelieu van Londersele (1952) bewaart zijn kostbare wijn niet in kille kelders. Dan liever op het strand, of nee, in de zachte zoete regen. Misschien toch maar in de aarde waar de wijnstok is gegroeid. De beelden buitelen over elkaar, tot de dichter weer met beiden benen op de grond staat. Wijn moet je niet (te) lang bewaren, wijn moet je drinken. Vooral in een kille februari maand.
Dus: open die fles en gezondheid!


Ronald da Costa


De gedichten van Marc Chagall

lezing n In de Regenboogkerk aan de Mauritslaan hangen in de maand februari een tiental litho's van Marc Chagall rond het thema 'tijd'.

In veel van zijn werk komt een ouderwetse staartklok voor, die de tijd wegtikt, maar tegelijkertijd ook de eeuwigheid symboliseert. De aanleiding van de tentoonstelling is het gegeven, dat zestig jaar geleden één litho van Chagall in Nederland werd gedrukt.
Ook in de gedichten van Chagall komt het onderwerp terug. Op zondagmiddag 11 februari om 15.00 uur zal Frouwkje Zwanenburg spreken over 'Klokken en de tijd in de gedichten van Chagall'. Frouwkje zal in de lezing ingaan op de afbeeldingen van klokken in Chagall's werk, als ook op de houtgravures in de bundel 'Gedichten'. Daarnaast besteedt zij aandacht aan de vele manieren waarop Chagall in die gedichten over de tijd schrijft. Zij gaat daarbij ook een aantal van die gedichten voordragen.
Frouwkje Zwanenburg was van 2005 tot 2007 stadsdichteres van Gouda, waarna zij haar taalatelier Het Roosvenster is gestart. In 2011 vertaalde ze de bundel 'Gedichten' van Marc Chagall uit het Frans en sindsdien verzorgt ze voordrachten over deze bundel. Momenteel geeft Frouwkje lessen kunstgeschiedenis in Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.


De expositie 'De Klokken van Chagall' is te bezichtigen van 4 februari tot en met zondag 4 maart in de Regenboogkerk, op zaterdag van 13.00-16.00 uur (niet op 24/2) en op zondag na de dienst tot 13.30 uur. De lezing van Frouwkje Zwanenburg is op zondag 11/2 om 15.00 uur, ook in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12, 2341 EM Oegstgeest.