Cas Bolink was, in de eerste helft, dichtbij een doelpunt. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

UDO wint in matige wedstrijd

voetbal n UDO ontving afgelopen zaterdag Hazerwoudse Boys. Het zou een zeer matige wedstrijd worden waarin UDO wel de boventoon voerde en uiteindelijk toch die felbegeerde drie punten binnen kon halen.

Veld 1 van UDO was afgekeurd, maar omdat de verenigingen na de winterstop van de KNVB bericht hadden gekregen dat ze nu moeten uitwijken naar een eventueel beschikbaar kunstgrasveld, ging de geplande wedstrijd wel door.
Vorige week verloor UDO nog zeer geflatteerd van Roodenburg. Zeker in het begin van de eerste helft, tijdens die wedstrijd, lukte het UDO niet om een stuk of vier opgelegde kansen te verzilveren. Met uiteindelijk een verliespot als gevolg.
Zaterdag dus nieuwe kansen. Aan de inzet zou het zeker niet liggen. UDO had het beste van het spel. De wedstrijd speelde zich vooral op de helft van Hazerwoudse Boys af. Maar ook nu was het moeilijk om tot echte afgeronde kansen te komen.
Tot ongeveer de 30ste minuut dus ongeveer hetzelfde beeld, veel aanvallen nog zonder resultaat. Na een ingooi van UDO plaatste Pascal Franken de bal op Menno Bakker in het strafschopgebied van Hazerwoudse Boys. Menno werd vervolgens onreglementair onderuitgehaald. De scheidsrechter besliste daarop een strafschop. Aan Jailson Jill de Barros de eer om hem te nemen. En dat deed hij.
De wedstrijd vervolgde met dezelfde loop als daarvoor. Veel overwicht voor UDO maar nu wel met de rekenschap dat ze met 1-0 voor staan.
Ook na rust geen ander beeld, behalve dan dat, volgens enkele spelers, de scheidsrechter zijn eigen wedstrijd ging spelen. De tot dan toe zeer sportieve wedstrijd kreeg hierdoor vervolgens een wat grimmiger beeld. Ook leidde dat nog tot een opstootje met wat geduw en getrek. Volgens de spelers alles te danken aan de scheidsrechter die de weg een beetje kwijt leek te zijn. Uiteindelijk deelde hij 7 gele kaarten uit waarvan één rood (tweemaal geel).
Na bijna 60 minuten floot de scheidsrechter voor de laatste keer. Met deze winstpartij van UDO beland UDO op de 10de plek met 12 punten.
Overigens werd de wedstrijd nog extra feestelijk afgesloten door de aanwezigheid van een filmploeg die voor de KNVB opnamen maakt voor het programma FC-Afkicken. Zij bezoeken teams in de laagste klasse en maken daarbij opnamen. Als het betreffende team wint zoals UDO vandaag dan bezoeken ze de volgende keer een team in een hogere klasse. Zo hopen ze uiteindelijk in de eredivisie te belanden.
Waarschijnlijk is de film vanaf woensdag 7 februari met trefwoord FC-Afkicken op YouTube te vinden.

Veteranen ASC bieden Ajax goed partij

voetbal n De Klassieke Veteranen van ASC Oegstgeest hebben de uitwedstrijd tegen koploper Ajax nipt verloren. In een wedstrijd op hoog niveau werd het na een 1-0 ruststand uiteindelijk 2-0 voor de Amsterdammers.

Ajax uit, altijd lastig, dat geldt voor iedere eredivisieclub. Maar op zaterdag 3 februari waren het de Klassieke Veteranen van ASC die bij voorbaat al wisten dat ze een moeilijk middagje tegemoet gingen. De punten gingen inderdaad niet mee terug naar Oegstgeest, maar de nieuwkomers in de unieke Klassieke Veteranen Competitie zijn wel weer een prachtige voetbalervaring rijker. Op sportpark De Toekomst kwamen de ASC-ers net aan toen Ajax-sterren als Zyech, Neres en Huntelaar na hun ochtendtraining in hun luxe bolides vertrokken en 'kind-van-ASC' Timo Jansen met Ajax O14 tegen FC Utrecht speelde. Vader Gijs, spits van de ASC-veteranen, begon even later op hetzelfde veld tegen de ploeg waarvan ASC in de thuiswedstrijd volstrekt kansloos met 1-7 had verloren.

Zoals verwacht was Ajax ook op deze zaterdag de betere ploeg. Logisch, want iedereen in dat team heeft een Ajax-verleden en dat betekent natuurlijk dat je een aardig balletje kunt trappen. De ASC-organisatie 'stond' de volle 80 minuten echter goed. Ajax mocht het spel maken, maar vrijwel iedere voorzet was een prooi voor de ijzersterk spelende centrale verdedigers en de rest van het team zorgde er met slim spelen en hard werken voor dat Ajax maar weinig uitgespeelde kansen kon creëren. Halverwege de eerste en de tweede helft prikten de gemiddeld zo'n 10 jaar jongere Amsterdammers er eentje in, maar daarnaast verscheen met name ASC-middenvelder Matthijs Feenstra ook een paar keer heel gevaarlijk voor de Ajax-doelman. Op slag van rust voorkwam diezelfde doelman met een katachtige redding zelfs de Oegstgeester gelijkmaker.

De verliezende partij verliet uiteindelijk met opgeheven hoofd het veld en tijdens de gezellige derde helft op De Toekomst was ook Ajax-teammanager Chris van Eck positief verrast over het spel van ASC: "Ik kan niet begrijpen dat ASC zo laag op de ranglijst staat. Het was wel zo dat keeper Fries van ASC een wereldpartij keepte, maar het veldspel was ook bijzonder goed. Een leuke wedstrijd met goed voetbal, het was de moeite meer dan waard om daarbij te zijn!"