Het Hofbrouckerpark en D66

Door bestuurlijk gedoe is het Hofbrouckerpark gedurende lange tijd bedreigd geweest in het voortbestaan door de bouw van appartementencomplexen. Nadat Marente uiteindelijk gekozen had voor de renovatie van Hofwijck leek er weer enige rust gekomen voor de bewoners in en om het veruit dichtst bevolkte gedeelte van Oegstgeest, te weten het Lange Voort centrum en omgeving met al z'n steen en beton.

Leden van de Vereniging Hofbrouckerpark / Hofwijck lazen daarom in het verkiezingsprogramma van D66 met instemming dat D66 een nóg groener dorp wil en méér invloed wil voor de inwoners op hun directe leefomgeving.
Echter in datzelfde hoofdstuk 2 met de titel "GROEN" staat ook dat D66 luxe appartementen in het Hofbrouckerpark wil laten bouwen terwijl het alom bekend is dat bewoners in de wijde omgeving van het Hofbrouckerpark het park absoluut 'groen' willen houden, d.w.z. in geval van nieuwbouw, in ieder geval niet meer steen dan er nu is en zeker niet hoger dan de witte recentelijk integraal gerenoveerde aanleunwoningen.
Dus wat wil D66 echt? Meer invloed van buurtbewoners in Oegstgeest en méér groen in het dorp óf toch maar in feite het tegenovergestelde? Wat moeten we geloven?
Een klip en klare opheldering over deze tegenstrijdige verkiezingsteksten is het minste waarop in elk geval de bewoners in en rond de meest dicht bevolkte buurt van Oegstgeest en ook andere Oegstgeester kiezers, recht hebben. D66: geef duidelijkheid.

Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijck


Met de grijze bak naar minder         restafval!

Vlak voor de Kerst heeft de gemeenteraad (oppositie van links en lokaal, gesteund door coalitiepartner Hart voor Oegstgeest v/h Leefbaar Oegstgeest) besloten, over te gaan op 'omgekeerd' inzamelen van restafval. Dat zou dan moeten via 100 ondergrondse, met een pasje te openen containers en betalen per zak of per kilo. Pas over drie jaar heeft de gemeente geld voor deze miljoeneninvestering en voor de aanleg trekt men bovendien nog eens twee jaar uit. De bedoeling is: minder restafval. Die hoeveelheid ligt nu op 180 kilo per inwoner per jaar. Dit moet van het rijk al in 2018 terug naar 100 kilo. Dat kunnen we met dit besluit sowieso vergeten.

Coalitiepartijen VVD en CDA hebben tegen gestemd. Zij hadden een goedkoper en eenvoudiger alternatief: mensen laten betalen per keer dat hun grijze bak met restafval geleegd wordt, bij een gelijktijdige verlaging van de vaste lasten. De bakken hebben al een chip, zodat dit plan snel kan worden ingevoerd en de milieudoelstelling van het rijk niet in gevaar komt. Andere voordelen: minder ruimtebeslag, geen vervuiling in huis en op straat als mensen hun zak niet wegbrengen en bij storingen, geen onnodig gesjouw met afval.
Het lijkt het ei van Columbus. Laten we bij de verkiezingen VVD en CDA voldoende mandaat geven. Dan kan het besluit van de raad worden teruggedraaid. Het alternatief van VVD en CDA is beter voor het milieu, voordeliger en prettiger voor de inwoners, en het houdt ons mooie dorp schoon.


Rob Pijpers