Mannen zijn sneller geneigd te hertrouwen dan vrouwen, dit blijkt uit onderzoek van Gecertificeerde Mediators. | Foto PR
Mannen zijn sneller geneigd te hertrouwen dan vrouwen, dit blijkt uit onderzoek van Gecertificeerde Mediators. | Foto PR Foto: pr

Mannen stappen vaker in tweede huwelijksbootje dan vrouwen

Oegstgeest heeft het hoogste percentage gescheiden vrouwen

huwelijk n Mannen zijn sneller geneigd te hertrouwen dan vrouwen, dit blijkt uit onderzoek van Gecertificeerde Mediators. De landelijke mediation organisatie onderzocht CBS-data rondom echtscheidingen, waaruit blijkt dat jaarlijks fors meer mannen hertrouwen dan vrouwen.

Mannen uit gemeenten met een hoger gemiddeld besteedbaar inkomen, zoals Oegstgeest, Wassenaar, Haren en Laren, hertrouwen sneller dan mannen uit gemeenten waar men minder te besteden heeft.

Het CBS rekent mensen vanaf het moment van hertrouwen niet langer mee als gescheiden persoon. Van de 50 'rijkste' gemeenten hebben slechts 17 gemeenten een bovengemiddeld percentage gescheiden mannelijke inwoners. Andersom zijn er bij de 50 'armste' gemeenten liefst 45 gemeenten waar een bovengemiddeld percentage gescheiden mannen woont.

Oegstgeest heeft relatief het hoogste percentage gescheiden vrouwen. Van alle gescheiden inwoners is 64,3 procent vrouw. In de Groningse gemeente De Marne, waar juist het laagste aantal gescheiden vrouwen wonen, is slechts 49,6 procent van alle gescheiden inwoners vrouw.

Al sinds jaar en dag hertrouwen mannen vaker dan vrouwen. De statistieken wijzen uit dat het verschil in sommige jaren tot maar liefst vijf procentpunten oploopt. Opvallend is echter dat het verschil vanaf 1983 kleiner is geworden. Na een echtscheiding hertrouwen wordt vanaf dat jaar structureel door meer dan 10% van de gehuwde vrouwen gedaan. Voor die tijd kwam dat alleen in de vroege jaren vijftig voor.

Van de vijf gemeenten waar er meer gescheiden mannen dan vrouwen wonen, liggen er opvallend genoeg drie in de provincie Groningen. In de gemeente De Marne wonen de meeste gescheiden mannen (50,4 procent), gevolgd door Bellingwedde (50,3 procent) en Grootegast (50,3 procent).
Guido Bakker, directeur van Gecertificeerde Mediators is niet verrast door de onderzoeksresultaten: "We zien vaak dat mensen met weinig geld schulden hebben die ze na de scheiding samen moeten aflossen. Dat zal de drempel om te hertrouwen hoger maken. Daarnaast zien we dat als één van beiden al tijdens het scheiden een nieuwe relatie heeft, dat in meerderheid de man is. De onderzoeksresultaten bevestigen daarmee wat onze praktijk al jaren laat zien."