Daniël Siepman
Daniël Siepman Foto: Daniël Siepman

Benut de Raad van State uitspraak en ontwerp gas-loos

Vorige week haalde de RvS uitspraak over Duivenvoorde op het oude ASC-terrein de voorpagina. Reden om dit project nader te bekijken. En terwijl ik in de brochure zocht naar een mooie integratie van zonnepanelen, prijkten schoorstenen voor de CV-installaties. Zonde dat men hier kiest voor gas. Niet alleen vanwege het leiding- en metselwerk, maar vooral, doordat kopers uiteindelijk deze woningen toch moeten aanpassen om weer van het gas af te kunnen. Extra hoofdbrekens ontstaan dan doordat er ook geen rekening is gehouden met balansventilatie. Men zit dan met extra kosten en ideaal zal het niet worden. Het energielabel is letterlijk weggelaten en de geprezen duurzaamheid een lege belofte.

Terug naar de RvS uitspraak: Er was onvoldoende rekening gehouden met de hoge grondwaterstand en de waterberging. En dat moet anders, dus zijn er kansen. Denk aan een drainagesystemen om water te hergebruiken in toilet, wasmachine of tuin. Verder zou je het water als seizoens-warmtebuffer kunnen toepassen, om woningen energieneutraal te maken. Ik roep daarom betrokken partijen op, om terug naar de tekentafel te gaan en conform de huidige tijd gas-loos en met slim waterbeheer te ontwerpen, waarbij ook de omliggende bebouwing wordt betrokken. Overigens, de zonnepanelen zaten verstopt op kleine toegevoegde dakvlakken. Te weinig, en vaak staat men niet stil, dat ook bestaande huizen met zonnepanelen moeten worden voorzien waardoor het extra vreemd is, als nieuwe huizen alleen pannen of zelfs riet hebben.

Sieward Nijhuis


Oegstgeest zelfstandig! (8)

Wie de euvele moed heeft vast te stellen dat D66 enerzijds zegt samenwerking in de Leidse regio na te streven (zie nieuwjaarskaart), maar anderzijds in het verkiezingsprogramma fusie propageert en dus met twee tongen spreekt (zie Oegstgeester Courant 17-01-2018), krijgt per omgaande van de heer Koning in de OC van 24-01-2018 te horen dat hij een populist is en zich van buikgevoel en dogma's bedient.

De regenteske top-down exercitie van de heer Elco Brinkman, waarbij de burger vrijwel geheel buiten spel stond, is vastgelopen. Die machtspolitiek past niet in een tijd van burgerparticipatie. Bovendien, schaalvergroting leidt volgens onderzoek van het door vriend en vijand gerespecteerde bureau Coelho veelal tot vervreemding tussen burger en lokale overheid en zelden tot kostenverlaging.

Dat de Leidse regio tegenwicht moet bieden aan de krachtige metropoolregio Rotterdam-Den Haag, aldus gedeputeerde Baljeu, stelt niet gerust. Evenmin als haar uitspraak en die van de Commissaris van de Koning dat als de samenwerking tussen Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude niet gaat zoals de Provincie wil, de Provincie fusie zal afdwingen. Kortom, nieuwe regenteske dwingelandij. Alsof er geen afspraken zijn gemaakt tussen de vijf gemeenten om het samenwerkingsoverleg na de Raadsverkiezing in maart te intensiveren. Alsof er geen regeerakkoord bestaat waarin de fusiebevoegdheid van de Provincie duidelijk beperkt is. Alsof er geen regeerakkoord is waarin staat dat de Wet Gemeenschappelijke Regelingen herzien zal worden om de bevoegdheden van de gemeenteraden beter te verankeren.

Gelukkig is de Tweede Kamer de powerplay van de Provincie Zuid-Holland niet ontgaan en zijn er over het gebruik van dreigementen door de Provincie aan de minister van Binnenlandse Zaken Kamervragen gesteld.

Mr Jan J.L. de Soeten


Monumentale waterput ­bevrijd van zwerfvuil

Al in de lente van 2017 viel me de schokkende hoeveelheid afval in de monumentale waterput van Kasteel Oud Poelgeest (Oegstgeest) op. Contact met de verantwoordelijke instantie leverde geen reactie op en de put was te diep om zomaar bij het drijfvuil te kunnen.

Vorige week was dat anders: het water in de put stond een stuk hoger en zelfs met mijn eenvoudige grijper kon ik goed bij de drijvende troep. De invallende duisternis maakte het lastig om de laatste stukjes rommel uit het water te vissen, maar dat komt wel op een later moment.

De historische waterput behoort tot de buitenplaats Oud-Poelgeest te Oegstgeest, stamt uit 1550 en is versierd met wapens en drie gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen en renaissance-elementen.

Volgedumpt met afval… Onteerd door de excessen van het consumptisme… Vanaf vandaag weer gevuld met louter helder water.

Daniël Siepman