Bij de korf topscorer Dominic van Welzen (oranje shirt). | Foto Wim van Tuijl
Bij de korf topscorer Dominic van Welzen (oranje shirt). | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks pakt zeer belangrijke punten

korfbal n Fiks heeft tegen Sparta Zwolle een uitermate belangrijke 18-25 zege behaald. Grote opluchting over dit mooie resultaat. Dissonant was de verrassende zege van nummer 7 op de ranglijst SKF op De Meeuwen. De marge van drie punten tussen Fiks en SKF verandert dus niet. Komende zaterdag staat de ontmoeting van beide teams in De Cuyl op het programma. Lukt het de formatie van Rick Nell om te winnen, dan wordt waarschijnlijk een beslissende demarrage gemaakt.

Fiks wist dat het in Zwolle moeilijk ging worden. Immers, in eigen hal werd van Sparta verloren en vorige week wonnen de Zwollenaren ruim van Pernix. De thuisploeg trachtte direct na het aanvangssignaal vroegtijdig een beslissend stempel op de wedstrijd te zetten door met een doeltreffend initiatief op ruime voorsprong te willen komen. Dit scenario zou niet lukken. Door tegen scores van Dominic van Welzen, Melissa Heijne en Roy Vreeken bleef de marge beperkt tot één punt. In de loop van de ontmoeting maakte Fiks nadrukkelijk duidelijk dat het geen ontzag voor de op papier sterkere opponent zou hebben. Bovendien liet Fiks op alle fronten zien met lef en zelfvertrouwen te kunnen spelen en uitstraalde dat er in Zwolle wat te halen viel. De inzetten van Michelle Rozenbroek, Dominic van Welzen (goed voor 10 treffers) en Dionne Blangé onderstreepten die constatering (5-8). Sparta haakte aan, maar Fiks bleef mee scoren en veelal op juiste momenten weer de leiding te pakken. Er ontspon zich dan ook een boeiend treffen. De definitieve wending ontstond rond de 39e minuut. In die minuut werd vijf keer gescoord en stond er een stand van 17-19 op het bord. In de daarop volgende acht minuten maakte Fiks het verschil: Jan Anholts (6x in dit duel), de ingezette Youp Coli, Dominic van Welzen en Roy Vreeken droegen bij aan de galafase van de Oegstgeester formatie voorsprong naar 17-24. De 18e goal van Sparta kreeg antwoord van de zo succesvolle Dominic van Welzen.
Komende zaterdag in eigen huis om 16.45 de zo belangrijke confrontatie tegen SKF. Welkom in sporthal De Cuyl

UDO komt slecht uit de winterstop

voetbal n De eerste wedstrijd van UDO na de winterstop was een bezoek aan Roodenburg. Het zou geen fijne start van de tweede seizoenshelft worden. UDO verloor de wedstrijd met 4-0. Een vertekend beeld van de wedstrijd volgens de toeschouwers en zelfs volgens de Roodenburg spelers. Het begin van de eerste helft was zeker in het voordeel van UDO. Maar helaas vier opgelegde kansen werden gemist.

Op vragen van Jan Vos van Leidenamateurs over de wedstrijd reageerde UDO-aanvaller Jailson Jill de Barros als volgt: "We kregen die eerste helft zeker acht opgelegde kansen, maar wisten die niet te verzilveren. Het draaide die eerste helft best wel goed. We wisten de bal vaak over de Leidse verdediging te krijgen, maar maakten dat daarop niet af. Ook braken we enkele keren met 3 of 4 man door hun defensie heen, maar het scoren daarna lukte maar niet. Kijk ook maar eens naar ons doelsaldo, we hebben pas tienmaal gescoord deze competitie. Wat dat betreft zitten we bij het maken van doelpunten in de hoek waar de klappen vallen en als je ze zelf niet maakt, dan doet de tegenstander dat wel. Dat was ook nu weer zo." (Bron: website Leidenamateurvoetbal.nl).

Ongeveer na een half uur scoorde Roodenburg hun eerste kans 1-0. Eén kans, één doelpunt, waar UDO na vier tot vijf kansen nog op nul stond. Tot overmaat van ramp maakte de tot dan toe redelijk fluitende scheidsrechter vlak voor rust een grote fout. Een Roodenburg speler stond op punt om de 2-0 op het scorebord te zetten toen een buitenspel staande Roodenburg speler de bal nog even over de lijn trapte. De scheidsrechter was niet voor rede vatbaar ondanks vlagsignalen van de UDO-grensrechter. Daar moet je als team mentaal wel tegen kunnen. De UDO-spelers zetten zich daarna nog wel steeds volop in, maar er was iets geknapt.

Tijdens de tweede helft won Roodenburg, gesterkt door de 2-0 voorsprong, steeds meer aan overwicht. Dit resulteerde na ongeveer tien minuten in de tweede helft in het derde doelpunt. Doordat de scheidsrechter steeds twijfelachtiger ging fluiten, maakte hij nog geen tien minuten later tot overmaat van ramp nog een cruciale fout. Hij beoordeelde een verdedigende actie op de bal van Joost den Hollander als een overtreding. Aangezien dit in het strafschopgebied gebeurde wees de scheidsrechter direct naar de stip: 4-0.

Dus resumerend kunnen we concluderen dat UDO weliswaar sterk begon, maar zijn kansen niet benutte. Dat geeft de tegenstander de gelegenheid om terug te komen en met hulp van de cruciale fouten van de scheidsrechter was hierdoor de einduitslag nog vertekend ook.

Nikivor van Rijn, hier op archieffoto, zag zijn ploeg weer verliezen. | Foto lichtenbeldfoto.nl