Jasper Schweppe zingt op 11 februari in De Paulus. | Foto Nederlands Kamerkoor - Kasimir Szekeres
Jasper Schweppe zingt op 11 februari in De Paulus. | Foto Nederlands Kamerkoor - Kasimir Szekeres Foto: Kasimir Szekeres

'Iedere toon moet de mooiste zijn die je ooit gezongen hebt'

muziek n In de Paulus ieder seizoen Schuberts Winterreise, een van de belangrijkste werken uit de klassieke muziek immers. Telkens van een andere zanger van naam en faam, 11 februari om 16.00 uur Jasper Schweppe en Riko Fukuda pianoforte. Deze krant sprak onlangs met de bariton.

Jasper Schweppe (52) is een verteller in hart en nieren. Bovendien toont hij hoe wendbaar en rijkgeschakeerde de menselijke stem is, bij machte een zeer divers repertoire van wel 1000 jaar te omvatten. Van Gregoriaans tot nu zingt hij even gemakkelijk Latijn, Duits – allang heel veel Bach –, indertijd bij Camerata Trajectina de Nederlandse muzikale lyriek van de zeventiende eeuw. En hij zingt graag Frans. In mei verschijnt hier zijn cd met liederen van Poulenc op gedichten van Paul Éluard. In Frankrijk al voorhanden getuigen recensies van warme instemming en bewondering, zoals eerder bij Schweppe's vertolking van Fauré's La Bonne Chanson. Een Duitse recensent wijst daarop en spreekt over diens Winterreise van "anders in voortreffelijk Duits". Anders? Schweppe: "In dit repertoire heb je tekstzangers en klankzangers. Ik ben wel een tekstzanger, maar iedere toon moet de mooiste zijn die je ooit gezongen hebt, telkens weer. Veel mensen luisteren graag naar pure klankzangers, dat vind ik niet zo interessant." Over de tempi van Winterreise: "Tijd heeft bij ons een heel andere betekenis dan bij Schubert. Werd het donker, kon je niet op reis. In Schuberts dagen had men meer de tijd voor de dingen, bij Winterreise is daarom ook het 'wandeltempo' van belang." Wat de Weltschmerz in deze teksten en muziek betreft, "alleen de eerste zoon had erfrecht, de jongere zonen bezaten niets. Daarom waren zoveel jonge mannen onderweg. Maar de dood was steeds nabij, ook dit kunnen wij ons nauwelijks voorstellen." Schweppe komt uit een familie van zangers, onder wie zijn vader, bekend onder diens artiestennaam Marius van Altena en lid van onder meer Syntagma Musicum, gespecialiseerd in Middeleeuwse en Renaissancemuziek. Thuis werd evenwel zelden naar muziek geluisterd, wel werd er gerepeteerd en met een concert meegegaan. Toch heeft Jasper Schweppe muziek helemaal zelf moeten ontdekken. Naast een internationaal gezochte solozanger is hij lid van het Nederlands Kamerkoor en daarvan de artistiek coördinator.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, bespreken via tickets@muziekkamer-oegstgeest.org: volwassenen €25, studenten €10, vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een kaartje, mantelzorgers kunnen een vrijkaart bespreken via info@wijzijneva.nl

De volgende week in deze krant een toelichting bij Winterreise van de bekende musicoloog Leo Samama.


Tiende maal bruidsbeurs in La France

trouwen n Op zondag 11 februari organiseert La France voor de tiende keer een inspirerende en gezellige bruidsbeurs.

Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn voor alle geïnteresseerden de deuren geopend om het ruime aanbod aan standhouders te bezoeken. Van bijzondere trouwauto's tot prachtige maatpakken, van stralende bruidsboeketten tot schitterende ringen. Met ruim dertig standhouders geen tekort aan inspiratie.
In alle voorafgaande jaren werd La France verrast door de vele bezoekers. Gemiddeld 500 bezoekers lopen door de verschillende zaalruimtes om zich te laten inspireren voor hun speciale huwelijksdag. Dit is ook een uitstekende manier om de verschillen zalen van La France te bekijken waar jaarlijks veel bruidsparen het ja-woord zeggen, heerlijk dineren en gezellig feesten. Ook een persoonlijke rondleiding is mogelijk.
Alexander Juweliers uit Oegstgeest maakt ter plekke sieraden schoon.

Uiteraard zijn niet alleen toekomstige bruidsparen met concrete trouwplannen welkom. Iedereen die geïnteresseerd is en zin heeft in een gezellige zondagmiddag verwelkomt La France graag.
11 februari tussen 11.00 en 16.00 uur

La France neemt overigens ook deel aan de Open Trouwlocatieroute op 3 februari.

Rhijngeesterstraatweg 43, Oegstgeest. Tel. (071) 517 74 72.