Leerlingen van de Hofdijckschool keken vol bewondering naar de werkzaamheden. | Wil van Elk
Leerlingen van de Hofdijckschool keken vol bewondering naar de werkzaamheden. | Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Populieren vakkundig omgezaagd

Hofdijck n De leerlingen van de Hofdijckschool keken vrijdagochtend verbaasd naar de werkzaamheden van de firma Mense. Vijf populieren werden omgezaagd. Een daarvan was al geveld door de storm van vorige week.

Door Wil van Elk

De platanen aan de bomenrijke Hofdijck/Laan van Alkemade blijven staan. Wel worden sommigen binnenkort geknot. De populieren zijn in de kern aan het rotten en vormen een gevaar voor de omgeving. Met een hevige storm, zoals een week geleden, kunnen ze omgaan omdat het zware gewicht van de boom alleen nog rust op de buitenkant. Een van de bomen is toen omgewaaid, gelukkig zonder schade aan te richten aan de omgeving.

Het geronk van de motorzagen, en van de versnippermachine, klonk vrijdagochtend in alle vroegte. De versnippermachine werkt vrijwel automatisch. Motor starten en de rest gaat met afstandsbediening. De stammen zagen ze in hapklare brokken en gaan naar een palletfabriek. De takken, soms nog aardig dik, gaan moeiteloos door de versnippermachine en komen er aan de andere kant als houtsnippers uit. De school kreeg er een gedeelte van voor in de schooltuin. (zie pagina 15)


Presentatie over De Boeg

Plannen n Het Consortium A44 gaf voor de tweede keer een presentatie over de plannen voor het bedrijventerrein De Boeg. Het ging de meer dan zeventig belangstellenden vooral om de verwachte geluidsoverlast en verkeersdrukte.

Door Wil van Elk

Hoewel het Consortium goed overleg heeft met de vereniging MEOB-omwonenden, is er veel onrust over de verwachte geluidsoverlast. Geluidsadviseur Wim Soede van Ardea legde uit hoe de geluidsoverlast van de A44 wordt aangepakt, maar kon de onrust erover niet geheel wegnemen. Ook wordt er veel verkeer verwacht van de bezoekers van de Praxis en van de Bosrand. Houthandel Noordman verwerkt het hout in een goed geïsoleerd gebouw en verwacht nauwelijks geluidsoverlast te veroorzaken.

Birgit Hopff van Stadsruim vertelde over de indeling van het terrein met de beoogde bewoners. De kavels hebben vanaf de Haarlemmerstraatweg gezien, waar de duurste stukken liggen, verschil in bouwhoogte. De kavel van Deijler, een van de vijf kopers van het terrein, is aangepast en wordt nu een pand met 21 onderkomens voor ZZP'ers. Er is nog steeds een kavel te koop waarvoor twee kandidaten zijn, waar een daarvan een goede kans maakt.

Er ligt als voorbelasting een tijdelijke wal van twee meter hoog aan de kant van de bewoning in de Morsebel. Voor de bewoners is dit een teken dat de beoogde geluidswal best wat hoger mag worden. Verder moeten er twee à drie stukken grond nog worden gesaneerd. Na onderzoek blijkt daar vervuiling te zijn met Kobalt, Zink en Pacs. Ook moeten er nog kabels en leidingen worden verwijderd.

Er waren vanuit het publiek nogal wat bedenkingen over de verwachte verkeersdrukte, niet alleen van de bezoekers van het tuincentrum en bouwmarkt, maar ook door de vrachtauto's van Transportbedrijf Keijzer en toeleveranciers. In de ochtendspits kun je nu al nauwelijks de wijk uitkomen. Arjen Pels Rijcken wees erop dat dit een zaak is voor de gemeente.

Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een rotonde bij de aansluiting op de N444. (Er waren geen vertegenwoordigers van de gemeente om die vragen te beantwoorden.) Op het terrein zelf komt een ringweg met bomen en een groenstrook en het wordt een dertig-kilometer-gebied. Het is openbare weg, maar wel eigendom van het Consortium, en wordt 's nachts niet afgesloten. De naam wordt De Boeg-weg en niet zoals sommigen opperden: MEOB-weg. De twee voormalige bushaltes komen terug.

De tweede presentatie over De Boeg werd goed bezocht. | Foto Wil van Elk