De gemeenteraad wil wat doen aan rondslingerende kleine flessen en blikjes, zoals hier in de oude waterput van Oud-Poelgeest. | Foto Daniël Siepman
De gemeenteraad wil wat doen aan rondslingerende kleine flessen en blikjes, zoals hier in de oude waterput van Oud-Poelgeest. | Foto Daniël Siepman Foto: Daniël Siepman

Raad wil statiegeld op drinkflesjes

milieu n De raadsleden hebben besloten dat de gemeente Oegstgeest zich aansluit bij de landelijke statiegeldalliantie. De alom rondslingerende kleine flessen en blikjes is steeds meer mensen een doorn in het oog. Door statiegeld te heffen op die drinkartikelen, zouden de gebruikers er van deze niet meer in de natuur laten slingeren, zo is de gedachtegang.

En een meerderheid van deze Oegstgeestse politiek steunt deze visie van harte, zo bleek donderdag 25 januari. PrO, D66 en Lokaal riepen het college op om het landelijke pleidooi voor het invoeren van statiegeld voor dit soort drinkblikjes en -flesjes te ondersteunen. Met het uiten van steun aan de statiegeldalliantie, wil de gemeente er voor zorgen dat hiermee een krachtig signaal wordt gegeven aan de Tweede Kamer. Die politici in Den Haag zijn het namelijk die uiteindelijk bepalen of er wel of geen statiegeld geheven gaat worden op drinkflesjes, -blikjes en -pakjes.

Wethouder: 'Liever eerst overleg'

Wethouder Jos Roeffen vroeg de raadsleden nog om niet nu al steun te uiten aan de statiegeldalliantie. Hij wilde hierover eerst nog in overleg gaan met de detailhandel. Maar raadslid Marlène Simoons (D66) liet weten dat het hier niet gaat over de vraag of er iets aan de detailhandel wordt opgelegd. Het voorstel werd niet alleen door de oppositiepartijen gesteund, maar ook door de VVD én raadslid Jaap van den Broek (Hart voor Oegstgeest). De rest van zijn fractie én het CDA stemden tegen.