Plastic afval

afval n In de plastic afvalzakken (PMD - plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) kan veel meer gestopt worden dan alleen plastic. Dat liet wethouder Jos Roeffen vorige week weten.

Hij reageerde hiermee op een vraag van gemeenteraadslid Marlène Simoons (D66). Zij riep het college op om duidelijk te maken, wat er wel en niet in de PMD-zakken mag. Roeffen maakte aan alle onzekerheid een einde. "We krijgen binnenkort nieuwe, stevige zakken. Nu al kunnen de inwoners er niet alleen plastic in stoppen, maar ook melkpakken, cans en dergelijke.'' Burgemeester en raadsvoorzitter Emile Jaensch kon het niet laten er een grapje tussendoor te gooien: "Yes, we can.''


Fair Trade

duurzaam n De gemeente gaat werk maken van een motie van de gemeenteraad om Oegstgeest het 'Fair Trade' label te laten behalen. Burgemeester Emilie Jaensch kondigde donderdag 25 januari aan dat de Stichting Dorpsmarketing deze ambitie in het beleidsplan zal opnemen. "In het voorjaar wordt duidelijk hoe ze dit gaan oppakken.''


Bomenbeleid

groen n De politieke partijen D66 en VVD pleitten vorige week voor een 'diverser' bomenbeleid. Tot nu toe is het de gewoonte om voor één soort boom te kiezen per straat of wijk. Maar als daar de ziekte in komt, moeten die allemaal in één keer verdwijnen. Is het niet beter, om verschillende soorten bomen te plaatsen in de straten; dat zorgt voor meer biodiversiteit? Dit vraagstuk legden raadsleden Marcus Rolloos (VVD) en Marlène Simoons (D66) voor aan het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Jos Roeffen gaf aan dat het nieuwe bomenbeleid in april besproken wordt.


Veilige e-mail

veiligheid n Kwaadwillende whizzkids kunnen zo maar digitaal inbreken bij de gemeente en e-mails versturen uit naam van de burgemeester. Wethouder Jan Nieuwenhuis verzekerde vorige week, dat dit probleem 'uiterlijk 1 april' is opgelost. Gemeenteraadslid Elfred Bus (D66) vond dat te lang duren. "Als ik een mail van de burgemeester krijg, kan ik er niet op rekenen dat die van hem is. Ik wil dat het sneller wordt opgelost.'' Hierop deed burgemeester Emile Jaensch een beroep op het 'gezond verstand' en e-mails te beoordelen op hun inhoud.


Witte Donderdag

intallatie n De eerste raadsvergadering na de gemeenteraadsverkiezingen vindt plaats op donderdag 29 maart, en niet een dag daarvoor, zoals eerder gepland was. Volgens de Kieswet moeten alle nieuwe raadsleden namelijk op dezelfde dag geïnstalleerd worden. Op verzoek van het CDA begint de 'installatieraad' pas om 21.00 uur. Op die manier kunnen gelovigen eerst nog naar kerkdiensten gaan, die speciaal voor Witte Donderdag gehouden worden.