Johanna Pasma beschrijft in haar reisboek haar belevenissen, en geeft veel informatie over culturele bezienswaardigheden.
Johanna Pasma beschrijft in haar reisboek haar belevenissen, en geeft veel informatie over culturele bezienswaardigheden. Foto:

Trans Mongolië Express

lezen n De tijd is aangebroken om een reis voor de zomer te gaan plannen. Wat gaan we dit jaar doen? Wordt het een georganiseerde of een individuele reis. Zijn wij avonturiers, backpackers, of hebben we liever dat een ander alles voor ons regelt.

Voor avonturiers die wel houden van 'niet geplande gebeurtenissen' is er altijd wel wat te vinden. Maar wat te denken van een grote treinreis? Een treinreis, waarvan je denkt dat je al die dagen dat je in de trein zit je zit te vervelen. "Maar dat kun je mis hebben." Aan het woord is de Oegstgeestse auteur Johanna Pasma. "Een treinreis met de Trans Mongolië Express, die gaat van Moskou naar Mongolië, en na een paar dagen in Mongolië te zijn geweest reis je met een andere trein verder naar China, is een belevenis op zich als je de juiste trein boekt. Met de 'juiste' trein bedoel ik de trein waarin de Mongoolse handelaren zitten. Deze handelaren verkopen hun goederen aan de geïsoleerd wonende Russen, die al op het perron staan te wachten als de trein arriveert. Regelmatig lees je in de krant over de Mongoolse handelaren op de trein. In de trein maak je ook van alles mee met de Mongoolse families. Een aparte belevenis!"

"Als je dan bent aangekomen in Mongolië en je hebt excursies geboekt bij je reis om in een paar dagen tijd iets van Mongolië te zien, dan heb je gegarandeerd een bijzondere vakantie."

Johanna Pasma, schrijft reisboeken waarin zij haar belevenissen vertelt, maar ook veel informatie over culturele bezienswaardigheden geeft, heeft vanaf Arnhem deze reis gemaakt. In het boek 'De Trein, Ons Huis' kan men lezen over alle onverwachte gebeurtenissen die zij heeft ondergaan gedurende die reis, maar ook over de mensen die zij heeft ontmoet. Haar boek over 'Avonturen langs de Zijderoute' gaat over een grote treinreis vanuit Nederland, via Siberië naar China, langs de 'Noordelijke Zijderoute', via Kazachstan terug naar Moskou.

Pasma geeft graag lezingen over haar reizen.

'De Trein, Ons Huis' is 26 november uitgekomen en ligt bij de Rijnlandse boekhandel.


Jazz-middagen in en rond Oegstgeest

muziek n Ook in 2018 zijn er weer heerlijke jazz-concerten in de buurt. Op 14 januari kan men genieten van een heerlijke middag met mainstream jazz, bossa nova's en blues van Michel Blokhuizen op piano, Roland Blokhuizen op contrabas, Richard Wanders op drums en zang van Aafje de Bloois. Van 15.00 tot 19.00 uur in Hotel Royal, Voorstraat 76 in Noordwijk (binnen). Entree gratis.

Op 28 januari tussen 15.00 en 18.00 uur in Brasserie Streeder, treedt Aafje de Bloois op met het Residence Jazz Sextet, bekend om hun boeiende arrangementen en hun eigenzinnig repertoire. Samen met de warme stem van de zangeres staat deze band garant voor een middag vol jazz onder het genot van een hapje en een drankje. Entree gratis.


Joost van Gijzen maakt prentenboek

lezen n Filmdramaturg Joost van Gijzen, die verbonden was aan speelfilms zoals Lucia de B. en het recente Dikkertje Dap, komt terug naar Oegstgeest. Dat wil zeggen: zijn prentenboek Met Één Woord komt in de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort te liggen. Wat is liefde nou eigenlijk? Het prentenboek, bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, is een speurtocht naar het antwoord op die ingewikkelde vraag. Het boek bevat een aantal korte verhalen met elk een andere illustrator, waaronder diverse uit Leiden. meteenwoord.blogspot.nl