Toru Oyama speelt zondag werken van Mozart, Chopin en Debussy.
Toru Oyama speelt zondag werken van Mozart, Chopin en Debussy. Foto:

Debussy is een van de meest originele componisten

muziek n In de Zondagmatinee in de Paulus aan de Warmonderweg van 14 januari vervangt Toru Oyama pianiste Sabine Weyer. Zij is door ziekte geveld. Het programma omvat nu onder meer een pianosonate van Mozart, Chopin en van Debussy de Suite bergamasque, waarvan evergreen Clair de lune een van de delen is.

Deze week nog in Tokyo, woont Oyama in Hilversum. Dit is juist nu eerder toeval dan wijsheid. Van hier reist hij de wereld rond, zaterdag is hij weer thuis. De komende maanden geeft hij recitals in de Bondsrepubliek en in de Verenigde Staten. Hij vormt een duo met violiste Elisabeth Perry, eerste concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest. Oyama bezocht na de studie Engelse taal- en letterkunde aan de Keio Universiteit Tokyo de Royal College of Music in Londen. Hij behaalde er bij pianist Julian Jacobson de Master of Music in Advanced Performance en het Postgraduate Diploma in Performance. Deze vier dure studiejaren bekostigde hij door sparen grotendeels zelf. Vervolgens toog hij naar het Conservatorium van Utrecht om bij Alan Weiss nog eens het masterdiploma te verwerven. Toru Oyama is een breed repertoire meester, zijn voorkeur gaat evenwel uit naar de classicistisch geaarde Franse toonkunst van Fauré, Debussy en Ravel. Dit sluit aan bij Debussy in de Paulus. Immers, om pianist en dirigent Daniël Barenboim te citeren bij de release deze week van zijn Debussy-cd: "Dit jaar, 2018, overleed honderd jaar geleden Debussy. Hij is een van de meest originele componisten - van alle tijden. Hij was er niet op uit school te maken of navolgers te vinden. Hij was introvert van aard en zo is in zekere zin zijn muziek. Hij wordt beschouwd als de vader van het Franse muzikaal impressionisme, dat is juist. Dit dient evenwel niet verward te worden met het impressionisme in de schilderkunst. Debussy is veel meer beïnvloed door literatuur, door Mallarmé en Baudelaire, dan door schilderkunst. Zijn inspiratiebronnen waren literatuur en de natuur." Overziet men zijn piano-oeuvre, valt op hoezeer hij inspiratie putte uit Chopins poëzie. Oyama's keuze na Debussy Chopins hoogst virtuoze Barcarolle te vertolken, is trefzeker. Dit geldt evenzeer voor de classicistische Mozart vooraf.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, reserveren via tickets@muziekkamer-oegstgeest.org. Een glas wijn van De Gouden Ton of een frisdrank in bij de prijs inbegrepen: €25 voor volwassenen, 10 voor studenten, vrij entree tot 18 jaar. Aanvang 16.00 uur.