Afbeelding
Foto:

Afvalbeleid

Het ziet ernaar uit dat Oegstgeestenaren over een paar jaar hun restafval naar ondergrondse containers moeten brengen. Een raadsminderheid VVD en CDA steunt een plan waarbij restvuil nog gewoon aan huis wordt opgehaald. Maar in beide plannen moeten de inwoners van Oegstgeest straks apart afrekenen voor iedere vuilniszak die ze weg brengen of aan de weg zetten.

Het lijkt me een burgeronvriendelijk plan, omdat

• Oegstgeest er 1,3 miljoen voor moet investeren, terwijl het dorp er financieel al zo slecht voorstaat.

• Het toch niet zo kan zijn dat vooral ouderen en gehandicapten een flink stuk moeten afleggen om hun vuilniszak te droppen, los van het gewicht van de zakken? Er zal echt niet op iedere straathoek een ondergrondse container worden geplaatst.

• Het is een bekend gegeven dat gemeenten, die overstappen op een ander afvalsysteem, geconfronteerd worden met een grote toename aan zwerfvuil, lees: illegaal gestort huisvuil. Met name de gezinnen die toch al krap zitten, zullen proberen zoveel mogelijk afval gratis weg te werken. We zitten toch niet op meer vervuiling van ons mooie Oegstgeest te wachten? Nu al worden wekelijks tientallen volle vuilniszakken illegaal bij de Milieustraat gedumpt, omdat Oegstgeestenaren voor een kleine container hebben gekozen, dat scheelt 70 euro per jaar.

• Het plan is ook voorbarig, omdat niet uitgesloten is dat Oegstgeest binnen een paar jaar moet fuseren. Wat doen de andere fusiegemeenten dan?

Waarom moeten we het braafste jongetje van de klas zijn? Dat zijn we al. Ga eens kijken bij die (geweldig geëquipeerde) Milieustraat van Gemeentewerken. Daar rijden Oegstgeestenaren af en aan. De inzameling van plastic biedt op de inzamelingsdagen een zee van plastic langs de weg. De glas- en papierbakken zijn vaker vol dan leeg. Oegstgeest is, kortom, al jaren voorloper in afvalscheiding.

Waarom wordt het probleem niet bij de bron aangepakt, lees: de supermarkten en producenten, die hun producten vaak in onnodig veel verpakkingsmateriaal verpakken?

Ik hoop dat de (volgende) gemeenteraad op haar schreden terugkeert. Tegenstanders van dit plan zullen op het CDA of de VVD moeten stemmen, de coalitiepartijen waren tegen maar moesten het onderspit delven.

Miep Smitsloo, Oegstgeest


Afvalcontainers

Zou de gemeente voordat er nieuwe containers geplaatst worden ook willen kijken naar de plaats van de huidige containers?
Met name hoek op de hoek Lange Voort / Ommevoort. Het terras van de Foodmaster is het enige zonnige terras van Winkelcentrum Lange Voort, maar als je daar plaatsneemt, zit je wel tegen een aantal containers aan te kijken, waar meestal ook nog vuil naast ligt. De stoep is er zo smal dat mensen in rolstoel of met kinderwagens er nauwelijks langs kunnen.
Er zijn wel twee invalideparkeerplaatsen. Is daar over nagedacht? Bovendien staan er vaak vrachtwagens op straat in de bocht geparkeerd, wat levensgevaarlijke situaties voor fietsers en overstekende mensen oplevert.
Oplossingen: • Plaats de afvalcontainers op een van de hoeken aan de overkant.

• Maak een paar parkeerplaatsen om te lossen.

• Een mooi terras aan de overkant in het parkje zou voor Oegstgeest geen overbodige luxe zijn.
                        
M. Desar, Oegstgeest


Nieuwjaarsbijeenkomst PrO

politiek n Progressief Oegstgeest (PrO) nodigt leden en niet leden uit voor haar nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdagmiddag 13 januari, vanaf 16.30 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg.

Tijdens de bijeenkomst zal vooruit gekeken worden naar wat er allemaal op stapel staat: de campagne, verkiezingen op 21 maart, coalitiebesprekingen, het 25-jarig jubileum en actuele thema's, zoals de regionale samenwerking.
Een terugblik op 2017 komt uiteraard ook aan de orde. Wat is wel gelukt, wat niet?
Natuurlijk zal ook de nieuwe lijsttrekker Melanie van Driel er bij zijn. Ook de andere bekende en minder bekende Oegstgeestenaren, die 21 maart op de kandidatenlijst van PrO staan, zullen er zijn.
Zaterdagmiddag 13 januari om 13.00 uur start in de wijk Poelgeest ook de verkiezingscampagne van Progressief Oegstgeest. Leden van PrO gaan met de bewoners 'face to face' in gesprek. Vanaf deze dag volgen andere wijken, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart.


Nieuwjaarskaart D66 in hele dorp

politiek n D66 Oegstgeest heeft de afgelopen twee weken bijna heel Oegstgeest een schitterend 2018 toegewenst.

Zo'n 20 vrijwilligers zijn alle wijken ingegaan om de D66 Nieuwjaarskaart door de bus te doen. Campagneleider Carina Bos:" Wij zijn ontzettend blij en trots dat zoveel leden zich hebben opgegeven om de Nieuwjaarskaart rond te brengen. De nieuwjaarskaart is een traditie bij D66, maar nog nooit lukte het ook echt iedereen te bereiken." De kaart is overigens gemaakt door leerlingen van de Leo Kannerschool in Oegstgeest.