Herinneringen aan vijftig jaar Lange Voort II

verhalen n Winkelcentrum Lange Voort viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan met allerlei feestelijkheden en acties. Een stille huisvester van het eerste uur, Oegstgeestenaar Cees de Mos, heeft veel herinneringen aan dit toen nieuwe centrum en alle nieuwbouw er omheen.

Door Cees de Mos

"Irislaan - Lange Voort, het kabbelde zo'n vijftig jaar geleden rustig voort. Soms was er een oprisping. Circus Toni Boltini verraste ons met een bezoek. De tent werd opgezet op het Irisplantsoen. Berenkooien stonden in de Akeleilaan. Ons mooie gazon tussen de vleugels van de Aert van Neslaan en de Lange Voort leek wel een militair oefenterrein. Compleet omgespit door de Circus wagens die daar dachten te keren. Verkeersborden bogen om en er kwamen kuilen in de bestrating. De dochter van Boltini kwam haar excuses aanbieden, maar daar nam ik geen genoegen mee. Toen kwam meneer Toni Boltini zelf. Ik vroeg hem als eerste naar zijn vergunning. "Die is onderweg zei hij." "Mooi," zei ik toen."U stort eerst 9000 gulden op onze rekening anders wordt hier niet opgetreden," blufte ik. Hij heeft weinig aan de uitvoering verdiend, want de gemeente kwam ook nog met een rekening."

Antennes

"Multivisie bouwde in Oegstgeest een grote zendmast. In die periode wilde heel Nederland van het antenne-oerwoud op daken af. De flatgebouwen hadden al een Centrale Antenne Inrichting maar die waren toch nog storingsgevoelig. Er kwam dus een Kabelinrichting verbonden met de grote mast. Namens alle beleggers mocht ik de onderhandelingen voeren op technisch, juridisch en financieel gebied. Mijn tegenspeler was de gepokt en gemazelde wethouder J. Temminck. Hij leerde me de kneepjes kennen. Toen ik het zelfde kunstje moest doen in Leiderdorp voor het ABP, ging wethouder Drenth er met boter en suiker in, dankzij de heer Temminck."

"Er was ook een zeer goede verstandhouding met wethouder Thorn en de directeur Gemeentewerken de heer Van Gorkum. Afspraak is afspraak, dat was toen al hun devies. Wethouder Van Bellen was een huurder van ons. Hij kon weleens mopperen, maar wat hij zei sneed altijd hout!. Van hem heb ik echt wel wat geleerd. Als wetenschapper leek het wel of hij het wethouderschap er wel even bij deed. Scherp in debat , maar de gemeentekas was goed gevuld. Kom daar vandaag maar eens om!"

Afdingen

"Burenruzies kwamen eigenlijk niet voor. Eén keer heb ik meegemaakt, dat er op zeer beschaafde wijze een onaangename discussie ontstond. Een echtpaar ging verhuizen en de nieuwe huurder kwam langs om eventueel wat praktische zaken over te nemen, zoals gordijnrails. Het was een adelijk echtpaar en had hun tante die goed van de tongriem gesneden was, meegenomen. Zij zou wel iets van de prijs kunnen afdingen. Zij sprak op hoge toon de vertrekkende huurster aan. Die pikte dit niet en zei: "Hoe durft u mij te tutoyeren, ik ben uw dienstmeid niet. Wij vertrekken volgende week naar België, mijn man wordt daar onderminister van Financiën. Hij heeft afscheid genomen als directeur bij Estec." De rails zijn meegenomen!"