'Dit terrein zou bij uitstek geschikt zijn voor een mix van Oegstgeestenaren.' | Archieffoto Wil van Elk
'Dit terrein zou bij uitstek geschikt zijn voor een mix van Oegstgeestenaren.' | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

MeerWonen trots op positieve benchmark

n 'Wij willen bij nieuwbouwplannen betrokken zijn'

wonen n Ruim twee jaar bestaat woningcorporatie MeerWonen nu, ontstaan uit een fusie tussen de Oegstgeester Woningstichting Buitenlust en Alkemade Wonen. Even zo lang staat Peter Hoogvliet aan het roer. Glunderend bladert hij door de resultaten van het door Aedes gehouden benchmarkonderzoek onder 400 corporaties. "Op de onderzochte onderdelen dienstverlening, bedrijfslasten en beschikbaarheid/betaalbaarheid van de woningen, zitten we bij de beste dertig procent. Daar mogen we best trots op zijn."

Door Willemien Timmers

Hoogvliet laat weten dat de fusie een positief effect heeft gehad op de organisatie. "We zijn blij met de synergie die het teweeggebracht heeft. Dat merken we terug in het huurdersoordeel: huurders geven ons hogere cijfers dan een jaar geleden."
De bestuurder is er ook trots op dat MeerWonen niet de hoofdprijs vraagt voor haar sociale huurwoningen. "Onze huren zitten op zeventig procent van wat je zou mogen vragen. Op deze manier willen we de huizen betaalbaar houden."


In de regio Holland Rijnland, en ook in Oegstgeest, neemt de vraag naar sociale huurwoningen nog steeds toe. De aantrekkende economie zorgt hier niet voor kortere wachtlijsten. "De vraag blijft onverminderd hoog", bevestigt Hoogvliet. "We doen er alles aan om de wachttijd voor een woning in Oegstgeest, momenteel is dat ongeveer zes jaar, terug te brengen. We focussen ons daarbij op huurders in alle levensfasen."
Meer woningen in ons geestdorp bouwen is slechts op enkele plekken nog mogelijk, maar daar waar het kan, schuift MeerWonen aan tafel bij de besprekingen van nieuwbouwplannen. "Neem bijvoorbeeld het plan Overgeest, het terrein van Rivierduinen achter het gemeentehuis dat her-ontwikkeld gaat worden. Wij maken ons er hard voor dat daar 25 procent sociale huurwoningen wordt gebouwd. Aan alle kanten wordt er druk uitgeoefend om veel minder van deze huurwoningen te bouwen. Er zijn partijen die er graag een zo groot mogelijk aandeel vrije sector huurwoningen bouwen om in te beleggen. Anderzijds ligt er binnen het gemeentehuis een voorstel om het percentage sociale huurwoningen op het te ontwikkelen terrein te beperken tot 15 procent. Dit terrein zou bij uitstek geschikt zijn voor een mix van Oegstgeestenaren met een hoger en lager inkomen, ouderen en jongeren. Er zijn veel ouderen in Oegstgeest die willen verhuizen naar een appartement dat dichtbij de voorzieningen ligt."
Hoogvliet is vastberaden om mee te blijven doen in de discussie rondom de ontwikkeling van Overgeest. "Juist een woningcorporatie heeft inzicht in de behoeften van de regionale woningzoeker", betoogt hij. "Bovendien houdt je grip op de verhuisketen, en op het aantal huurwoningen in je dorp, en voorkom je dat ze alsnog verkocht worden." Als bevlogen bestuurder weet Hoogvliet precies wat hij graag wil voor de mensen in het dorp. "Bij nieuwbouwhuurwoningen mogen wij gebruik maken van lokaal maatwerk, en dus Oegstgeestenaren voorrang geven. Waar veel behoefte aan is, zijn driekamerwoningen van zo'n zeventig vierkante meter. Deze zijn geschikt voor starters en senioren, maar ook voor gescheiden mensen die woonruimte zoeken, of eenoudergezinnen. Ik hoop van harte dat alle betrokkenen bij het plan niet alleen met commerciƫle ogen naar Overgeest kijken, maar ook naar wat het voor de Oegstgeester maatschappij kan betekenen."


"We gaan er alles aan doen om komend jaar als corporatie ook weer goede resultaten te halen", besluit een tevreden Hoogvliet. "Verbeteracties werpen hun vruchten af, en ook qua efficiency gaan we vooruit."
Volgend jaar doet MeerWonen in de benchmark ook mee met de prestatievelden duurzaamheid en onderhoud & verbetering.


High Tea voor cliƫnten Buurtzorg

verwennen n Ter ere van het tienjarig bestaan van Buurtzorg, werd op dinsdag 19 december een High Tea voor hun clienten georganiseerd op de Joris de Witteschool in Haaswijk.

De High Tea werd verzorgd door de oudere leerlingen van de basisschool, en de kleuters zongen kerstliedjes voor de bezoekers.

De leerlingen verzorgden de gasten uitstekend. | Foto Wil van Elk