Sinterklaas in Bari

Dat was een bijzondere ervaring. We waren op rondreis door Apulië, een minder bekend deel van Italië: de hak van de laars. Het was een ontdekkingsreis met verrassende landschappen en bijzondere steden.

De laatste stad was Bari, een havenstad met verbindingen naar de overzijde van de Adriatische zee, naar Griekenland en Albanië. Het is een zeer oude stad met een lange geschiedenis van zeevaart. In de zestiende en zeventiende eeuw was Bari een havenplaats voor zeelieden uit Holland. Daar hoorden ze van het verhaal van Nikolaas, beschermheilige van de zeelieden. In Bari liggen de beenderen van deze heilige bisschop uit Mira (Turkije). Hoe komen die daar terecht? Mira, waar Nikolaas bisschop was en waar hij in 342 begraven is, werd rond het jaar 1000 veroverd door de Arabieren. Zij wilden de mensen wilden bekeren tot de Islam en vernietigden ook christelijke kerken. Daarom vreesden christenen in Europa dat de kerk en beenderen niet veilig meer waren. Dus voer een groepje uit Bari naar Mira. Daar stalen ze onder de neus van de Arabieren het graf van Nikolaas leeg. In Bari bouwde men in 1050 een prachtige Romaanse kerk. In de crypte, de kelder onder het altaar, in een zeer goed beveiligde ruimte, werden in een sarcofaag de resten van Nikolaas bijgezet.

Bari werd een pelgrimsstad

Bari werd daarmee een pelgrimsstad. Toen wij daar waren stonden er tientallen bezoekers uit Oost Europa en Russen die allemaal een kleine afbeelding (icoon) van Nikolaas bij zich hadden. Er stond een priester bij het hek van de grafplaats. Hij nam de icoontjes mee naar binnen en hield ze tegen de sarcofaag aan. Daarmee hoopt men dat deze icoontjes bijzonder kracht krijgen, en vooral troost en steun van Nikolaas.

Waarom komen al deze pelgrims? Wellicht om het verhaal van de arme meisjes in Mira die niet genoeg geld hadden voor een bruidsschat. Dat geld strooide Nikolaas bij de meisjes naar binnen. Dat is ook de reden waarom Nikolaas de beschermer is van een gelukkig huwelijk.
Dik Kompier