Hester Scheltens weet als geen ander volwassenen en kinderen enthousiast te maken om creatief bezig te zijn.
Hester Scheltens weet als geen ander volwassenen en kinderen enthousiast te maken om creatief bezig te zijn. Foto:

Gezellige decembermaand in het KunstKasteel

creatief n De eerste week van december stond in het KunstKasteel in het teken van het maken van de mooiste surprises. Bezoekers konden er zelf een surprise maken, of er zelfs een laten maken. Het KunstKasteel in inmiddels in kerstsfeer gedompeld.

Kinderen die er komen om creatief bezig te zijn, mogen zelf verzinnen wát ze maken, hoe ze dat doen en met welke materialen. Dat verklaart dat kinderen unieke kerstversiersels maken.


Kerstworkshops

Op 13 december (13.30-15.30) is de eerste kerstworkshop. Alle kinderen krijgen een kerstman-, eland- of sneeuwpopbeeldje. Met behulp van heel veel leuke materialen gaan ze aan de slag om in twee uur tijd een geweldig 'kerstverhaal' te maken. Wat er gemaakt wordt is elke keer weer een verrassing.


Op 15 december fietst Hester Scheltens, initiatiefnemer van het KunstKasteel, bepakt en bezakt, naar de Leidse Hout school. Hier geeft ze les aan kinderen van de zogenaamde 'Plusklas'. Het KunstKasteel op locatie betekent: een nieuwe doelgroep (in dit geval hoogbegaafde kinderen) en dus nieuwe uitdagingen.

Op zaterdag staat het partijtje van Amber op het programma. Alle kinderen maken een schilderij, maar niet zomaar één! Kralen, poppetjes, blokjes, veertjes en glitters, alles mag erin geplakt worden. Zo wordt een schilderij een ruimtelijk kunstwerk. Aan de gezellige lange tafel worden op deze manier de mooiste kunstwerken geboren.
De dag daarna wordt het feestje van Ludo gevierd waarvoor hij zelf het thema heeft gekozen: dino's. In het KunstKasteel ligt een schat aan materialen, maar voor een themafeestje wordt er altijd speciaal gewinkeld.


28 december (14.00-16.00) is het thema van de workshop 'Winterwonderlandschap'. Sneeuw, ijs, lichtgevende sterren: alles wat een landschap ijzig koud, maar betoverend mooi maakt.
Op 5 januari (14.00-16.00) is er nog één workshop. Wensen hebben we allemaal, maar hebben we ook allemaal een wensboom om ze aan op te hangen? In deze workshop maak je 'm!
Vanwege de grote vraag start er vanaf 8 januari een nieuwe groep op de maandagmiddag. Meer weten over het KunstKasteel en alles wat het verder nog te bieden heeft? Kijk dan op www.kunstkasteel.com.


Fotografieworkshops Vivian Keulards

fotografie n In januari geeft fotografe Vivian Keulards twee boeiende fotoworkshops in ­Oegstgeest.

Op zaterdag 6 januari is er van 13.30 tot 16.00 uur een kinderworkshop portretfotografie, voor kinderen van 9 tot 13 jaar.

"We gaan samen experimenteren om fantasierijke portretten te maken", vertelt de prijswinnende fotografe. "Je gaat zelf vóór en achter de camera staan, je bent model én fotograaf. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig, als je maar fantasie hebt." Meenemen: camera of smartphone met camera (en eventuele verkleedspullen). Rekwisieten zijn aanwezig.

Twee weken later, op 20 januari is er van 12.30 tot 17.00 uur een workshop portretfotografie voor volwassenen. "In deze workshop ga ik voornamelijk in op het creatieve stuk van de portretfotografie, het kijken. Hoe plaats je je 'model', waar let je op, wat laat je wel/niet zien en waarom." Meenemen: een camera die je zelf weet te bedienen.

Kosten: kinderworkshop € 40,-, volwassenen-workshop: €125,-.

Meer info en opgave info@viviankeulards.nl.