Het is fijn als mensen met dementie de ruimte krijgen om zichzelf te zijn.
Het is fijn als mensen met dementie de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Foto: PR

Samen leven, samen leren, samen zorgen

dementie n Voor mensen met dementie komt de nadruk steeds meer te liggen op de kwaliteit van leven. Dat geldt trouwens ook voor ouderen in het algemeen. Voor deze kwetsbare mensen is positief welbevinden minstens zo belangrijk als het voorkomen van narigheid en ongelukken.


Wat maakt het leven de moeite waard? Binnen de Nederlandse verpleeghuizen gelden diverse normen en protocollen, die vooral zijn ontwikkeld om de veiligheid van bewoners te waarborgen en te voorzien in hun medische behoeften. Maar, kunnen de mensen daar de ruimte krijgen om te doen wat zij graag willen doen en de persoon te zijn die zij graag willen zijn? In de pilot 'Leefplezierplan voor de zorg' wordt verkend wat er gebeurt als je dit in de langdurige zorg als uitgangspunt kiest en als maatstaf neemt voor kwaliteit.

Onderzoekers, overheid en zorgkantoren werken samen om dit te onderzoeken. Ook voor mensen met dementie, die thuis wonen is het van belang te weten: wat hun verhaal is, wie voor hen belangrijk zijn en wat hun leven kleur geeft?

Binnenkort, op 11 december, gaat de eerste training 'Goed omgaan met dementie' voor burgers plaatsvinden. Iets van dementie afweten helpt en geeft wat zekerheid of structuur om je uiteindelijk beter te richten op de mens in plaats van de ziekte. Ook kunnen mensen met dementie nog leren. Natuurlijk wordt het lerend vermogen wel wat minder, maar blijft in alle stadia van de ziekte aanwezig. Dit te weten geeft hoop. Misschien kunnen we zelfs spreken van '(op)nieuw geleerd en oud gedaan'.

Afbeelding