Raadsleden zijn tekorten Jeugdhulp zat

politiek n Met het gezamenlijk aanbesteden van de Jeugdhulp in de regio Holland Rijnland zouden de kosten van die Jeugdhulp flink omlaag moeten gaan. Maar die theorie valt in de praktijk toch anders uit; het is een schip van bijleggen geworden. De Oegstgeester gemeenteraadsleden zijn het beu, zo bleek donderdag 7 december.

Door Joep Derksen

Vorig jaar besloten de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem niet mee te doen met de gezamenlijke aanbesteding door Holland Rijnland. Dat leverde deze gemeenten veel kritiek op van bestuurders uit de hele regio, waaronder Oegstgeest. Maar het begint er op te lijken, dat die beslissing indertijd de juiste was. Alphen en Kaag en Braassem hebben een duidelijk overzicht van de verschillende Jeugdhulporganisaties, die direct verantwoordelijkheid aan hen moeten afleggen. De raadsleden van Oegstgeest tasten in het duister waar het gaat om de vraag op welke manier de verschillende Jeugdhulporganisaties beter en efficiƫnter werken. Het enige, dat de politici te zien krijgen, zijn verzoeken om nog meer geld bij te leggen; dit jaar weer bijna 400.000 euro extra. En dat kan niet langer, zo vindt een raadsmeerderheid.

Een ambtelijke mededeling, dat de kosten in 2019 flink lager zullen uitvallen, nemen de raadsleden met een flinke korrel zout. Ria Pasterkamp (PrO): "We moeten steeds maar weer bijplussen op de jeugd. We willen allemaal goede jeugdzorg en dat is onze achilleshiel. We moeten een plan bedenken om niet iedere keer te tekenen bij het kruisje. Dat extra geld voor de Jeugdzorg gaat ten koste van zaken als Wmo en participatie.'' Ze stelde voor, dat de raadsleden van de gemeenten in de regio met elkaar gaan praten hoe ze meer controle kunnen krijgen over de uitgaven van de Jeugdzorg. "We weten niet hoe die aanbieders de zorg leveren en of het effectief is."

Susan Verlinden (VVD) was de constante greep in de gemeentelijke kas ook beu. "Het bedrag (voor de Jeugdzorg, red.) is misschien wel begroot. Maar het feit dat we iets begroten wil niet zeggen, dat we van plan waren om het uit te geven."

Het voorstel van Pasterkamp om een plan te bedenken voor extra controle op de jeugdhulp-organisaties werd gesteund door de andere partijen.

Ook Eibertjan van Blitterswijk (CDA) pleitte voor meer controle. "We accepteren niet zomaar dat we elk jaar een miljoen euro moeten bijlappen. Er is druk nodig zodat de jeugdhulporganisaties werk moeten maken van preventie, transformatie en vroegsignalering, om te zorgen dat die tekorten lager worden." Bovendien moeten de gemeentebesturen druk uitoefenen op de rijksoverheid, zodat daar meer geld vrijgemaakt wordt voor de jeugdhulpkosten, stelde Van Blitterswijk.

Het voorstel van Pasterkamp om een plan te bedenken voor extra controle op de jeugdhulporganisaties werd gesteund door de andere partijen. Sandra Mroseck (Lokaal Oegstgeest): "Het is te makkelijk hoe nu bijna vier ton uit de 3D reserve wordt gehaald om bij te plussen voor 2018. Waar is nu de prikkel om anders te gaan werken? Wij willen daarover in gesprek met de regio."

lager budget

Wethouder Jos Roeffen bleef optimistisch: "We gaan er van uit, dat er volgend jaar geen overschrijdingen meer zijn." Hij vond het een goed idee, dat de raadsleden zich meer gaan bemoeien met de controle op de jeugdhulpinstanties. "Het kan niet zo zijn dat die zorgorganisaties zelf bepalen hoe alles te doen. Ze moeten met een lager budget goede zorg voor die kinderen kunnen realiseren."