Het hoofdveld van Vv Oegstgeest op De Voscuyl. | Foto PR / FB Vv Oegstgeest
Het hoofdveld van Vv Oegstgeest op De Voscuyl. | Foto PR / FB Vv Oegstgeest Foto: vv oegstgeest

Herinrichting De Voscuyl opnieuw een stap dichterbij

politiek n Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar, die op 21 december, zal de Oegstgeester gemeenteraad naar alle waarschijnlijkheid instemmen met de herinrichting van Sportpark De Voscuyl.

Door Willemien Timmers

Vv UDO, Vv Oegstgeest, korfbalvereniging Fiks en de Oegstgeester Golfclub hebben het afgelopen jaar businesscase Plan De Voscuyl verder uitgewerkt. Vv Udo en Vv Oegstgeest gaan fuseren tot FC Oegstgeest, en strijken neer op de huidige plek van Vv Oegstgeest. Om dit mogelijk te maken moeten kleedkamers bijgebouwd worden, moet de kantine vergroot, maar moeten bovenal twee velden van kunstgras voorzien worden. Ook Fiks krijgt kunstgras, en op de huidige plek van UDO zal OGC zelfstandig een klein golfparadijsje aanleggen.
Om bij de ALV's in januari een klap op de voetbalfusie te kunnen geven, is het van belang dat de gemeenteraad met de plannen voor een nieuwe Voscuyl instemt.

Afgelopen donderdag werd in de commissie Burger over het plan vergaderd.
Voorzitter Sven de Ruijter van het Voscuyloverleg liet weten blij te zijn dat na ruim vier jaar overleg, er nu eindelijk zicht komt op de werkelijkheid van een vernieuwde Voscuyl.
Over het herinrichtingsplan, dat door alle sportverenigingen is goedgekeurd, had het college nog wel wat opmerkingen. Zo wil zij alleen instemmen met het plan als de verenigingen meewerken aan een toets over de toekomstbestendigheid van het park, en dat uit deze toets moet blijken dat de clubs de toekomst aan kunnen, wat onder andere moet blijken uit voldoende ledenaantallen om de toekomstige exploitatielasten te kunnen dragen. Sven de Ruijter gaf aan dat hij liever gezien had dat deze vraag bij de start van het proces was gesteld. "Natuurlijk zijn we toekomstbestendig, anders waren we het hele traject niet ingegaan. Deze voorwaarden moeten uiterlijk 12 januari zijn opgelost, anders kunnen we niet over de fusie besluiten." De meeste raadsleden waren het hierin met hem eens. "Deze toets is niet voor de hand liggend", liet het CDA weten. Lokaal sloot zich hierbij aan: "U stelt deze voorwaarde op het allerlaatst. Dit verplicht u om u ook tot het uiterste in te spannen." Progressief Oegstgeest benadrukte dat het tempo in het proces gehouden moet worden.
Wethouder Jan Nieuwenhuis (CDA) beklemtoonde dat deze extra toets geen intentie tot vertraging is, en ook geen extra kosten met zich meebrengt. "We zijn vandaag al met een ambtenaar en vertegenwoordigers van de voetbalclubs bij de KNVB langs geweest. Ik heb er alle vertrouwen in dat er voor de ALV's duidelijkheid is."

De Ruijter wilde ook van het college weten of de afspraak om samen de kosten van het plan te delen (de sam-sam-constructie) in de toekomst ook voor bijvoorbeeld de vervanging van de toplaag van de kunstgrasvelden zou kunnen gelden. Hart voor Oegstgeest viel hem daarin bij. "Wellicht kan er een intentieverklaring worden opgesteld dat een volgend college onder gelijke omstandigheden weer bereid is om mee te betalen." De sportwethouder zag hier niets in. "Zo'n verklaring zal drie colleges verderop verkeerd opgevat worden."


Bewoners van de Vleeresteyn, de huizen die in het Voscuylgebied gebouwd zijn, lieten aan het begin van de vergadering weten zich niet echt gehoord te voelen door de gemeente in het proces. "Met de sportclubs hebben we goed en regelmatig contact, maar in de houding van de gemeente Oegstgeest zijn wij teleurgesteld. Wij krijgen geen antwoord op onze vragen betreffende verkeers- en parkeerdruk en het groenbeleid. We hebben behoefte aan informatie."
Wethouder Nieuwenhuis liet weten graag weer met de bewoners om de tafel te gaan. "Sommige knelpunten bestaan al langer. In februari is het verkeersonderzoek klaar, en dan kunnen we de resultaten daarvan met u bespreken."


Stichting Vrienden Welzijn Ouderen Oegstgeest doneert Dorpsbus

vervoer n Tussen de winterse buien door namen de vrijwillige chauffeurs van de Oegstgeester dorpsbus afgelopen vrijdagavond een prachtige nieuwe bus in gebruik.

Door Willemien Timmers

Zij werden met dit blijde nieuws verrast tijdens het jaarlijkse etentje dat ditmaal in de recreatiezaal van gebouw Haeswijk plaatsvond. Gezamenlijk trotseerden ze de buien om de nieuwe bus van dichtbij te inspecteren.
De oude Dorpsbus was hard aan vervanging toe, zo legde één van de vrijwilligers en initiatiefnemers voor een nieuw vervoersmiddel, Cees Juffermans, uit. "De bus had steeds meer deuken, en de kosten voor reparaties liepen telkens hoger op", vulde zijn neef, Jan Juffermans, hem aan. Ook Jaap van den Broek heeft zich voor deze goede zaak ingezet. "Fijn dat we de mensen weer in een mooie bus van A naar B kunnen brengen."

De tweedehands bus is geschonken door de Stichting Vrienden Welzijn Ouderen Oegstgeest, die niet aanwezig was, maar wel uitgebreid werd bedankt. "Er is nu gekozen voor een tweedehands voertuig omdat we op termijn graag groen, dus elektrisch, willen gaan rijden. Maar deze bussen zijn voor ons nog niet beschikbaar", legt Alice van Elk van de stichting Radius uit. "Voorlopig zijn we weer verzekerd van een veilige en luxe bus."

De Dorpsbus rijdt dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur. De planning hiervan is van maandag tot donderdag bereikbaar op 071-7074290. "Vanaf volgend jaar gaan we starten met rijden op zaterdag. De bus is er voor ouderen vanaf 55 jaar, chronisch zieken en mensen met een handicap", vertelt Van Elk.


Radius is altijd op zoek naar chauffeurs die het leuk vinden om op zaterdag te rijden. Ook zijn er nog invallers voor door-de-weekse dagdelen nodig. Wie liever niet in een busje rondrijdt, kan zich ook aanmelden als planner aan de telefoon.
Alice van Elk is blij met alle steun die de dorpsbus van vrijwilligers en uit het dorp krijgt. "Zo vergoedt kapper Tetteroo Haarmode uit de De Kempenaerstraat de kosten van de bus voor zijn klanten. We zijn als Dorpsbus op zoek naar meer van dit soort initiatieven. Ook sponsors zijn van harte welkom zodat we voor de steeds groter wordende groep ouderen in Oegstgeest deze faciliteit kunnen blijven bieden. Ook belangrijk is dat de bus betaalbaar is en blijft, zodat senioren niet in een sociaal isolement geraken."
Voor meer informatie over de Dorpsbus of de Stichting Vrienden Welzijn Ouderen Oegstgeest: (071) 7074200


De inzet van alle donateurs en vrijwillige chauffeurs wordt zeer gewaardeerd, zo blijkt uit een tweet van @gijssepijs van afgelopen maandag. 'Trots op de #dorpsbuschaufferurs van @radiuswelzijn in @gem_oegstgeest. Ondanks de #sneeuw bleven de #vrijwilligers gewoon rijden om ouderen naar huisarts, op theevisite of naar een winkel te brengen.'

Blijdschap bij de vrijwilligers over de nieuwe bus. | Foto Willemien Timmers