Nu al het groen weg is, heeft de sneeuwval vrijspel op het terrein van De Boeg. | Foto Wil van Elk
Nu al het groen weg is, heeft de sneeuwval vrijspel op het terrein van De Boeg. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Beeldvorming De Boeg voor raadsleden en omwonenden

Raadsvergadering n De presentatie aan de gemeenteraadsleden en omwonenden op 30 november over de ontwikkeling van het bedrijventerrein De Boeg riep vooral vragen op over de verkeerafhandeling.

Door Wil van Elk

Arjan Pels Rijcken vertelde over het ontstaan van het consortium A44 dat wordt bijgestaan door ontwikkelaar Stadsruim en in samenwerking met de Rabobank is verworven. Naar verwachting biedt het terrein werkgelegenheid met twee- à driehonderd arbeidsplaatsen. Er was archeologisch onderzoek op drieduizend vierkante meter – het terrein is honderdtienduizend vierkante meter groot– en een vergeefse speurtocht naar de rugstreeppad. Het terrein is kaal na het verwijderen van al het groen. Er is nog twintigduizend vierkante meter te koop dat grenst aan de A44 en wordt het liefst verkocht als een geheel.

Het terrein wordt gasloos en met gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en warmteopslag van zogenoemde BKO's, wordt er duurzaam gebouwd. Er komt op het terrein een weg in u-vorm, maar er komt eerst een bouwweg. Na de bouwvak van 2018 zijn alle kavels ingericht. Medio 2019 is het grotendeels af en wordt de opening verwacht.

De watergangen met daarin eilandjes worden behouden en verbreed. Langs de Haarlemmerstraatweg komt een groene structuur en een voet- en fietspad. De beoogde geluidswal aan de wegkant wordt wellicht verplaatst naar de grens met de bewoning van de Morsebel waar ook een vrachtwagenparkeerterrein komt. Daar zou het effect groter zijn. Bewoners van de flats aan het Jan Wilspark vragen om een geluidsonderzoek.

Door de kaalslag ervaren de omwonenden veel geluidsoverlast. Hierover willen ze in overleg blijven met gemeente en het consortium. Ook de te verwachten toename van verkeer, vooral van bezoekers van het tuincentrum, hebben ze ernstige zorgen. Niet alleen aan de kant van de Klinkenbergerplas waar een rotonde is gepland, maar ook in de Dorpsstraat. Hierover heeft een van de bewoners een week later tijdens de raadsvergadering ingesproken.