De kinderen die wonnen, kregen een tas met hun eigen tekening er op afgebeeld. | Foto Wil van Elk
De kinderen die wonnen, kregen een tas met hun eigen tekening er op afgebeeld. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Amnesty Oegstgeest in bieb

mensenrechten n Een feestelijke bijeenkomst was het, op 8 december in de bibliotheek. Zes winnaars van de Amnesty-tekenwedstrijd kregen hun prijzen uitgereikt door Marianne Reijnhoudt van Amnesty Nederland.

Reijnhoudt betrok niet alleen de kinderen in haar presentatie, maar ook de aanwezige ouders. "Waar denkt u aan als u de naam Amnesty hoort?" vroeg ze een vader. "Politieke gevangenen", was het prompte antwoord. Juist ten behoeve van die groep en andere slachtoffers van mensenrechtenschendingen waren er op dat moment in de bibliotheek ook tafels waar druk brieven en groetenkaarten geschreven werden. Dat dit schrijven resultaten oplevert, bleek weer uit het feit dat in het afgelopen jaar 650 mensen zijn vrijgelaten na acties van Amnesty International.
Marianne vroeg ouders ook of ze wisten hoeveel Nederlandse leden Amnesty heeft. "Te weinig", zeiden de moeders. Daar werd met applaus mee ingestemd. Toch zijn er bijna 250.000 betalende leden in ons land, een belangrijk deel van de wereldwijde 3 miljoen.

scholengroep

Ben Koster sprak namens de Scholengroep met de leerlingen over hun winnende tekeningen. Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, kregen ze op de Daltonschool een les over het werk van Amnesty en sloegen daarna aan het tekenen. De diepste indrukken hadden ze overgehouden aan kindsoldaten en kinderarbeid, wat in de tekeningen weerspiegeld werd. Tekeningen die zij als prijs 'terugkregen', afgedrukt op een linnen tas met daarin nog wat verrassingen.
Ook dit jaar ondersteunden de bibliotheekmedewerksters de feestelijkheid.
Alle tekeningen, eigenlijk stuk voor stuk bijzonder, zijn nog tot in het nieuwe jaar tentoongesteld in de kinderhoek van de bibliotheek.

Vanaf 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, organiseert Amnesty Oegstgeest een nieuwe wedstrijd. Iedereen, jong en oud, wordt uitgenodigd een kort gedicht van maximaal 16 regels in te sturen. Het onderwerp is vrij, zolang het te maken heeft met de doelstellingen van Amnesty International.

www.oegstgeest.amnesty.nl

Namen van de prijswinnaars (plus Marianne) van links naar rechts op bovenstaande foto: Elif Baytemur, Jannes Clason, Ties Hoogstraten, Marianne Reijnhoudt, Madelief GĂ©rard, Josien Noordman en Zainab Mouaddine