Cor van Zandwijk vertelde aan de burgemeester van Katwijk over 'zijn' school in Rijnsburg. | Foto Wil van Elk
Cor van Zandwijk vertelde aan de burgemeester van Katwijk over 'zijn' school in Rijnsburg. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Burgemeester Katwijk feliciteert Cor van Zandwijk met honderd jaar

jubileum n Op vrijdag 8 december kreeg Cor van Zandwijk voor zijn honderste verjaardag bezoek van de burgemeester van Katwijk, Cornelis Visser. Van Zandwijk verblijft vanwege een gebroken heup al ruim een jaar in Van Wijckerslooth voor revalidatie na een ongelukkige val.

Door Wim van Tuijl

Inmiddels woont Van Zandwijck daar echter permanent, maar staat hij nog altijd ingeschreven in de gemeente Katwijk. Vandaar dat de burgervader van die gemeente de honneurs waarnam om hem te feliciteren.

Zijn zoons Bart en Kees hebben in aanloop naar zijn honderdste verjaardag een boek over een eeuw Cor van Zandwijk geschreven, dat op 1 oktober in een feestelijke bijeenkomst is gepresenteerd. Hieraan is in de Oegstgeester Courant van 27 september ruimschoots aandacht geschonken.

Ondanks zijn verminderde fysieke toestand is Cor nog dermate helder van geest dat hij een flinke inbreng in de inhoud van het boek heeft gehad. Hierin gaat het over zijn jeugd in Herwijnen. Hij was boerenzoon en vierde van een gezin van negen kinderen. Hij kon goed leren en besloot de Kweekschool te volgen, gestimuleerd door het hoofd der school. "Daarnaast behaalde ik de hoofdakte en de aktes Duits, Frans, Godsdienst en Handelskennis in de avonduren naast mijn banen."

"Na jaren in het basisonderwijs kreeg ik het verzoek in Rijnsburg een Christelijke ULO-school op te richten. Samen met mijn aangetrouwde neef Arie Blokland gaf ik daaraan gestalte en in 1961 opende de school voor 45 leerlingen de deuren in een noodgebouw. Het leerlingenaantal groeide gestaag en daarom was een structureel onderkomen nodig. Uiteindelijk kwam een definitieve stenen vestiging aan het Noordeinde (1969) tot stand. Nu is mijn zoon Geert daar nog locatie-directeur. Trouwens mijn andere zonen zijn ook het onderwijs ingegaan", vertelt Cor. De school maakt nu deel uit van scholengemeenschap Visser 't Hooft. Voor zijn vele verdiensten voor het onderwijs en daar buiten werd Cor op 4 mei 1982 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Een honderdjarig leven kent hoogte- en dieptepunten. "Mijn huwelijk met Hill Tromp dat 60-jaar mocht duren en mijn vier zoons, die allen goed terecht zijn gekomen. Zeker ook de jaren als schooldirecteur in Rijnsburg: een mooie periode. Het verlies van mijn moeder toen ik pas 22 was en het overlijden van Hill waren voor mij moeilijke momenten", geeft hij aan. Het Christelijk geloof is een rode draad in zijn leven. Vanuit de kerk heeft hij geregeld bezoeken aan Oost-Duitsland gebracht.

"Hoe ik honderd jaar geworden ben? Het overkomt je", besluit de mentaal nog zo vitale senior die honderduit met de burgemeester van Katwijk verder praat.

Een gezellig samenzijn kwam ten einde en ook de auteur van dit artikel verliet de honderdjarige van wie hij tussen 1967 en 1971 Duitse les kreeg.