Jaensch wil vuurwerkvrije zones

politiek n Vanaf volgend jaar gaat de gemeente Oegstgeest vuurwerkvrije zones instellen. Deze toezegging deed burgemeester Jaensch tijdens de vergadering van de commissie Burger van 7 december.

Nu al maken bewoners in bepaalde wijken afspraken over het afsteken van vuurwerk. Jaensch juicht dat toe, maar wil eind 2018 dus een stapje verder gaan. "Voor bepaalde gebieden wil ik vuurwerkvrije zones kunnen afspreken."

Bewoners met een rieten dak zijn bijvoorbeeld huiverig, dat vuurwerkpijlen kunnen zorgen voor brand. Een vuurwerkvrije zone zal die gevaren niet per definitie voorkomen, liet de burgemeester weten. "Een pijl kan van een kilometer afstand ook een rieten dak halen." Overigens gaat de politie niet actief handhaven in een vuurwerkvrije zone; daar is geen capaciteit voor. (Joep Derksen)


Samenwerking in de regio

politiek n De raden van de gemeenten in de Leidse regio komen eind januari in een vergadering bij elkaar. De raadsleden moeten dan een oordeel geven op welke onderwerpen de gemeenten voortaan intensiever gaan samenwerken. De komende maand bepalen de colleges van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten wat die onderwerpen zijn. De gemeenteraden moeten er dan nog mee instemmen.

Het wordt een belangrijk besluit, dat de raad moet nemen, want het heeft tot gevolg dat voor bepaalde zaken de gemeenten niet meer afzonderlijk zeggenschap hebben. De vraag blijft, met welke onderwerpen er samengewerkt moeten worden. Maar burgemeester Emile Jaensch lichtte hier donderdag 7 december nog geen tipje van de sluier over op. (Joep Derksen)


Kindercursussen

cursus n In 2018 zullen opnieuw veel creatieve en culinaire cursussen bij de Stichting Evenementen van start gaan.

Kunstenares en creatief docente Fem Stamkart verwelkomt creatieve kids bij de cursus tekenen en schilderen, en kinderen die het leuk vinden om voorwerpen van hout te maken kunnen in het nieuwe jaar deelnemen aan de cursus Woodykids. Op culinair gebied valt er ook in het nieuwe jaar van alles te beleven. Er zijn nog veel meer cursussen. Kijk ook op www.st-evenementen.nl of bel met (071) 5171540.