Advents- kalender

Wat hebben Wehkamp, de Postcodeloterij en Rituals met elkaar gemeen? Deze organisaties hebben – met nog een aantal andere – de afgelopen weken een adventskalender uitgegeven. U weet wel: zo'n kalender waarbij je elke dag door het openen van een luikje het vakje van die datum zichtbaar maakt. Dan verschijnt er een symbool.

Bij genoemde organisaties ontvang je bij een bepaald aantal van dezelfde symbolen een prijs. Overigens kom je altijd wel een symbool tekort daarvoor.

Dit commerciële gebruik van de Adventskalender is wel erg ver verwijderd van de oorspronkelijke traditie van de Adventskalender. Die is in de 19e eeuw ontstaan in Duitsland en Oostenrijk. De kalender is bedoeld als hulpmiddel ter voorbereiding op het kerstfeest. De kalender biedt elke dag een spreuk, Bijbeltekst of foto om de gelovigen voor te bereiden op de komst (= advent) van Christus. Zo worden de dagen naar Kerstmis afgeteld.

De betekenis van Advent is niet meer bekend

Het 'adopteren' van de Adventskalender door het bedrijfsleven sluit naadloos aan bij de al tientallen jaren voortgaande commercialisering en secularisering van het kerstfeest. De oorspronkelijke betekenis van Advent en Kerstmis is voor velen zelfs niet meer bekend. Dat zal zeker gelden voor de Advent. En dat terwijl deze periode van het kerkelijk jaar toch zo betekenisvol is. Het is een periode van hoop en verwachting. In de rooms-katholieke liturgie komt dat tot uiting in de Gregoriaanse gezangen die van oudsher op de vier Adventszondagen worden gezongen. De liederen gaan per week van gebed, hoop en vertrouwen over naar uiteindelijk vreugde en geluk, omdat vanuit de hemelen rechtvaardigheid zal neerdalen op aarde met de geboorte van Jezus.

Het geloof en de hoop die hieruit spreken, raken christenen van deze tijd nog evenzeer als de generaties voor ons. Daarom wens ik u een mooie Adventstijd, met of zonder Adventskalender.

Koos van der Bruggen