Frénk van der Linden in gesprek met Adriaan van Dis. | Foto PR
Frénk van der Linden in gesprek met Adriaan van Dis. | Foto PR Foto: PR

Frénk van der Linden interviewt Adriaan van Dis in bibliotheek

boeken n Interview nooit iemand die je bewondert. Die regel verbrak Frénk van der Linden op dinsdagavond 28 november in de Oegstgeestse bibliotheek. Van der Linden ondervroeg tijdens deze uitverkochte avond, een samenwerking tussen de Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel, zijn idool Adriaan van Dis over het onderwerp robotica.

Door Anne van den Dool

Robotisering is dit jaar het onderwerp van Nederland Leest. Ook Van Dis opent zijn nieuwste boek In het buitengebied met een hoofdstuk over de omgang tussen een oudere man en een vrouwelijke robot, die in al haar intelligentie over alles met hem kan communiceren.
Adriaan van Dis (1946) is niet alleen bekend als schrijver, maar ook als televisiepresentator en journalist. Zijn meest recente roman verhaalt over een alleenwonende schrijver, die zich ver van de stad en zijn vrienden gevestigd heeft. In deze stilte observeert hij een veranderend Nederland, en komt met regelmaat de dood om de hoek kijken.
Onder het luisterend oor en toeziend oog van een geamuseerd publiek verweefden Frénk van der Linden en Adriaan van Dis persoonlijke verhalen en literatuur met elkaar. De schrijver vertelde onder meer over zijn Indische familiegeschiedenis, waarin de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelde, las voor uit zijn nieuwste boek en filosofeerde samen met de interviewer over de vraag welk deel van zichzelf hij zou willen laten vervangen door een robot. Voor Frénk van der Linden (1957), die opgroeide in Hillegom, voelde het bezoek aan de Bollenstreek als thuiskomen. De eerste helft van de avond werd geleid door de vragen van de interviewer; gedurende de tweede helft kreeg het publiek het woord. Ook kon men boeken van de twee aanschaffen en laten signeren.