CDA-ers Jurgen Duivenvoorden, Pedro van Gessel, Tobias van der Hoeven, Eibertjan van Blitterswijk, Watze Mandema en Ingrid van Dillen. | Foto PR
CDA-ers Jurgen Duivenvoorden, Pedro van Gessel, Tobias van der Hoeven, Eibertjan van Blitterswijk, Watze Mandema en Ingrid van Dillen. | Foto PR Foto:

CDA Oegstgeest klaar voor verkiezingen

politiek n Zo'n dertig CDA'ers hebben maandag 27 november in het Dorpscentrum Oegstgeest tijdens een sfeervolle vergadering het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld.

'Voor een dorp dat we door willen geven' is de titel die door de leden werd gekozen. "Dát is de kern van onze opdracht; samen werken aan een dorp dat morgen beter en sterker is dan vandaag, waarbij we ons inzetten voor de uitdagingen van de toekomst en tegelijkertijd niet vergeten waar we vandaan komen", bevestigde Eibertjan van Blitterswijk, die tot lijsttrekker werd verkozen. "Met dit programma bouwen we voort op wat we de afgelopen vier jaar met elkaar bereikt hebben voor Oegstgeest: we brengen de financiën verder op orde, blijven sport en verenigingen steunen, werken aan nog betere zorg voor elkaar, laten ruimte voor maatschappelijke initiatieven en ondernemerschap, strijden tegen eenzaamheid en betrekken bewoners beter bij hun veilige en groene leefomgeving. Daarbij hebben we oog voor specifieke knelpunten in de verschillende wijken", vervolgt Van Blitterswijk.

Kandidaten

Ook de kandidatenlijst werd maandagavond vastgesteld. Een team van 24 lokale CDA'ers heeft er zin in om de komende maanden met Oegstgeestenaren in gesprek te gaan over de ideeën voor het dorp. De huidige, vijfkoppige fractie keert terug in de top 6 van de lijst, aangevuld met Jurgen Duivenvoorden (#6), die, net als Ingrid van Dillen (#2), vanuit de ChristenUnie de lijst versterkt. Overige namen in de top 6 zijn Watze Mandema (#4), Pedro van Gessel (#5) en Tobias van der Hoeven (#3).

"De leden hebben daarmee gekozen voor continuïteit en een team dat de afgelopen jaren goed en met plezier heeft samengewerkt", aldus laatstgenoemde, die als waarnemend voorzitter namens het bestuur het applaus van de leden voor het programma en de lijst in ontvangst mocht nemen.


Met bloemen en warme woorden werden tot slot oud-voorzitter en nu wethouder Jan Nieuwenhuis en oud-wethouder Marien den Boer bedankt voor wat zij de afgelopen jaren bereikt hebben voor Oegstgeest en het CDA.


Tim van Tongeren niet meer in gemeenteraad na verkiezingen

politiek n Op maandag 11 december zal tijdens de algemene ledenvergadering van Progressief Oegstgeest (PrO) de lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt worden. Dit zal niet de huidige nestor van de Oegstgeester gemeenteraad Tim van Tongeren zijn.

Van Tongeren heeft aangegeven, na twaalf jaar in de gemeenteraad te hebben gezeten, te zullen gaan stoppen. Er zal een ander moeten opstaan die in zijn plaats de vergaderingen opsiert met spitsvondige citaten.


Ongetwijfeld zal van Tongeren op de één of andere manier betrokken blijven bij de plaatselijke politiek. In het Leids Dagblad gaf hij al aan 'heel serieus' na de denken over het wethouderschap als dat aan hem gevraagd zou worden.


Op 11 december zal in de ALV van PrO naast de nieuwe lijstrekker ook de verdere kandidatenlijst vastgesteld worden.


Drinkwatertarieven dalen opnieuw

water n Zowel de prijs per duizend liter duurzaam drinkwater als de vastrechttarieven dalen bij Dunea. Dat hebben de 18 aandeelhoudende gemeenten van het drinkwaterbedrijf onlangs vastgesteld. Zo daalt schoon water uit de kraan al bijna twee decennia in prijs, terwijl de waarde stijgt.

Duizend liter drinkwater kost volgend jaar twee cent minder en komt op precies één euro, als we de zes cent btw niet meetellen. Ook alle vastrechttarieven dalen.
De meeste precariotarieven blijven gelijk. Gemeenten mogen tot 2022 belasting heffen op leidingen in gemeentegrond, maar hun tarieven niet meer laten stijgen. Dunea betaalt de precarioheffingen en rekent deze kosten per gemeente door aan de klanten. Slechts enkele gemeenten zijn begonnen met het afbouwen van deze inkomsten. Alleen de gemeente Pijnacker-Nootdorp stopt per 2018 helemaal met precario op leidingen. "Ik hoop dat andere gemeenten spoedig hun voorbeeld gaan volgen," reageert directeur Wim Drossaert. "Dan gaat de waterrekening verder omlaag en meer echt over drinkwater. Nu bestaat de gemiddelde waterrekening in ons leveringsgebied voor ruim 25% uit belastingen: belasting op leidingwater, btw en precario. Dat dit lager wordt, past bij deze basisbehoefte."