Een ontroerende opera in het klein

muziek n Muziekkamer Oegstgeest en Theater Het Trefpunt werken sinds dit seizoen samen waar het klassieke muziek betreft.

In de Paulus kamermuziek, drie en een halve kilometer noordoostwaarts in Warmond veelal muziektheater. Vullen zij elkaar zo aan, de bezoekers aan Het Trefpunt komen merendeels uit Oegstgeest. Zondag 17 december om 15.00 uur is in Warmond De Weg te beleven, een opera in het klein van Ekaterina Levental en theatermaker Chris Koolmees.

De Weg is een ontroerende en tegelijk verrukkelijke voorstelling. Doorspekt met liedjes, liederen uit het leven gegrepen en wonderschoon gezongen aria's uit onder meer Rossini's opera La Cenerentola – Assepoester –, verhaalt mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental van haar noodgedwongen vlucht uit Oezbekistan. Met haar Joodse familie, ze was nog een tiener. Meespelende harpmuziek en zang illustreren hun halsoverkop vlucht met onbekende bestemming. Zij blijkt evenwel een comédienne van het zuiverste water en deze eigenschap mondt uit in ronduit geestige, dan weer confronterende ontmoetingen.

Het decor is sober met alleen een landkaart, een koffer en een harp. "Ik heb alles aan Nederland te danken", zegt Ekaterina Levental. Bezocht zij in haar geboortestad Tasjkent de muziekschool voor getalenteerde kinderen, zij speelde piano destijds, hier studeerde ze met een beurs voor vluchtelingen. Harp in Enschede, Detmold en Lyon, zang in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium. Beide studies voltooide zij met de hoogste waardering. Inmiddels is Ekaterina Levental een gezochte mezzosopraan. Plaatsen bespreken via hettrefpunt.nl.