Afbeelding
Foto:

Vers van de maand

Maria moest van twee mannen tegelijk bevallen

De een timmerde kasten, de ander maakte heelallen

Maar wat de boze wereld ook zei

Het kind dat ze baarde, was van allebei.

Wie denkt dat dit versje geschreven is door een spottende grapjas heeft het mis. De bekende Multatuli (1820-1887) schreef het en laat ons meteen weten hoe moeilijk Lukas, schrijver van het kerstverhaal, het Maria heeft gemaakt. Ze raakt ongewenst zwanger en dat was in die tijd een schande (de boze buitenwereld kon weer aan de roddel).

Het meisje met kerstmuts, winkelend met mamma op de Lange Voort, begreep het vorige week precies: kijkend naar haar kleine broertje in de kinderwagen zei ze: "Mamma, Paultje is toch net als het kindje Jezus van God? En.." – ze wachtte even- "ook van pappa en jou?" De glimlach van haar moeder sprak boekdelen.

Multatuli zegt hetzelfde: de timmerman en de heelallenbouwer zijn voor gelovige ouders allebei vader. Of - voor wie God niet alleen als man ziet -, vader en moeder.

Dat betekent voor ieder kind een toekomst van geborgenheid naar vrijheid.

Miljoenen kinderen op deze aarde krijgen die kans niet. Goddank zijn er veel mensen (hulp-ouders die een hulp-god zijn) die zich voor hen inzetten. Zij zijn in deze glittermaand echt van goud en zij verdienen het mooiste kerstlied.

Ronald da Costa


Lezing over Händels Messiah

muziek n Wie de Messiah niet? Ook al heeft men het werk nog nooit gehoord, het is waarschijnlijk net zo bekend als 'de Mattheus' van J.S. Bach.

Beide grote oratoria, de een voor Pasen, de ander voor Kerstmis. Maar klopt dat laatste wel? Dat deze beide oratoria weinig met elkaar te maken hebben, wordt duidelijk als we Messiah nader gaan bekijken. Wat waren eigenlijk de intenties van Georg Friedrich Händel toen hij dit oratorium schreef? Daarvoor wordt eerst naar de componist zelf gekeken. Daarna wordt inhoudelijk op Messiah ingegaan. Al zoekend naar de achtergronden van Messiah komt men ook bij de praktische problemen waar Händel mee te maken had, de zogenaamde uitvoeringspraktijk. Bezoekers ontdekken dat Händel heel wat tegenwerking kreeg bij de lancering van dit oratorium. En hoe ging het na zijn dood? Werd Messiah toen nog wel uitgevoerd, of moest men daar ook 150 jaar op wachten, net als bij de Mattheus?
Wie na deze lezing van Margaret Krill de Messiah wil gaan beluisteren: De Messiah wordt uitgevoerd op dinsdag 19 december om 19.30 uur in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Woensdagavond 13 december 20.00 uur. K&O gebouw Lange Voort 2u. Kaartverkoop K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek, Rijnlandse Boekhandel of aan de zaal.