Er werden ook grote bomen geplant bij de Klinkenbergerplas. | Foto Wil van Elk
Er werden ook grote bomen geplant bij de Klinkenbergerplas. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bomen bij Klinkenbergerplas van Nationaal Bossenfonds

planten n De gemeente wil met de herinrichting van recreatiegebied de Klinkenbergerplas meer natuur en biodiversiteit. Op vrijdag 1 december werd dit letterlijk en figuurlijk werkelijkheid door het beginnen met het aanplanten van duizenden bomen bij de Kleine Plas.

Door Wil van Elk

Door de samenwerking met stichting Trees for All, in het Nederlandse project Nationaal Bossenfonds, kan de gemeente Oegstgeest heel veel bomen planten. Maar ook meer bosplantsoen aanleggen en grotere bomen planten. Bomen schenken is een concrete manier om te investeren in een groenere leefomgeving, iets dat steeds meer grote bedrijven beseffen en dan ook doen. Zoals het personeel van VanHaren en van Arriva die vanuit hun bedrijf van harte vijftienhonderd bomen schonken.

Donaties

Het Nationaal Bossenfonds realiseert bossen in binnen- en buitenland met donaties van bedrijven en particulieren. De ruim tienduizend gesponsorde bomen en bosplantsoen bij de Klinkenbergerplas zijn gedoneerd door een aantal bedrijven waaronder Bever, Arriva, Aquacombi, VanHaren, Scheepswerf Hoogerwaard en de European Association for International Education.

Er worden verschillende inheemse soorten aangeplant. Zo ontstaat er meer natuurwaarde in het landschap en dit past goed in het ontwerp voor de herinrichting. In totaal ontstaat er 2,5 hectare nieuw sponsorbos dat voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast plant de gemeente elders in het gebied bomen en heesters.

Op 1 december kwamen de medewerkers van een aantal van deze sponsoren helpen met planten. Ook de wethouders Jos Roeffen en Jan Nieuwenhuis waren van de partij en staken de handen uit de mouwen. Daarnaast waren er meerdere belangstellenden uitgenodigd om te helpen planten, waaronder de leden van de klankbordgroep Herinrichting Klinkenbergerplas en direct omwonenden.

De gemeente had het te beplanten gebied verdeeld in vakken waar de enthousiaste planters ingedeeld in groepen de bomen plantten. Het was er behoorlijk modderig.