Brede School Het Dok zal in mei 2018 zijn 300e leerling verwelkomen. | Foto Willemien Timmers
Brede School Het Dok zal in mei 2018 zijn 300e leerling verwelkomen. | Foto Willemien Timmers Foto:

Brede School Het DOK ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet

onderwijs n Wat is er mooier dan als kind in een nieuwbouwwijk te wonen en samen met je vriendjes en vriendinnetjes 's morgens naar je prachtige, nieuwe school te lopen? Brede school Het Dok in Nieuw-Rhijngeest kent die positieve 'vibe', maar lag de afgelopen jaren flink in de clinch met de landelijke wet- en regelgeving over de leerlingaantallen.

Door Willemien Timmers

Afgelopen 1 oktober had Het Dok ten minste 298 leerlingen moeten hebben om als zelfstandige school verder te gaan. Dat was net niet het geval. Omdat de bouw van Nieuw-Rhijngeest vanwege de crisis niet opschoot, ging ook het aantal leerlingen van de in 2008 gestarte school te langzaam omhoog.
De school kwam terecht in een web van regelgevingen, en het bestuur maakte een ronde langs collega-scholen in het dorp en het gemeentebestuur om te komen tot een oplossing. "Vanaf najaar 2015 zijn we in gesprek geweest met de organisatie voor openbaar onderwijs in Oegstgeest, de OPOO, en ook met Jenaplanschool De Kring, of er met hen wellicht een fusie mogelijk was", vertelt de penningmeester van het stichtingsbestuur Theo Houdijk. "Helaas liepen deze verkenningen op niets uit, en bleef het risico bestaan dat onze groeischool zou moeten sluiten. Dat vooruitzicht was extra zuur omdat langzamerhand duidelijk werd dat we in mei van 2018 onze 300e leerling zullen verwelkomen."
Houdijk vertelt dat vanaf het begin van de brede school er bij velen al de wens aanwezig was om op termijn samen te gaan (werken) met andere scholen. "Als zelfstandige school mis je toch bepaalde mogelijkheden die een school binnen een grotere organisatie wel heeft. Denk aan super- en intervisie, en het meedenken bij allerlei schoolprocessen als het samenstellen van een goed team of het uitbreiden van een schoolgebouw, en een bredere financiële basis."
Afgelopen maand werd de toekomst van Het Dok definitief veiliggesteld, door het vinden van een fusiepartner. "Per 1 januari wordt onze school onderdeel van de Stichting Panta Rhei, een groep van vijftien basisscholen in Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Den Haag", legt Jacco van Nieuwkoop, lid van de medezeggenschapsraad, uit. "Natuurlijk moesten wij ook even wennen aan het idee. Je wilt toch zeker weten dat 'jouw school' de sfeer en onderwijsmethode behoudt waar je als ouders zo tevreden over bent. Tegelijkertijd zagen wij ook de mogelijkheden. Nu wordt de school geleid door een bestuur dat bestaat uit louter vrijwilligers. Zij hebben het de afgelopen jaren fantastisch gedaan, laat ik dat vooropstellen, maar het besturen van een school is een zware taak. Ik ben blij dat er straks een bestuursbureau is met vier of vijf fulltimers die het ondersteunen van een dergelijke organisatie als hun professie hebben. Het is tijd voor een nieuwe fase."
"We kunnen de kennis en kunde van andere scholen bijvoorbeeld heel goed gebruiken nu we een fase van behoorlijke groei tegemoet gaan", vult Houdijk hem aan. "Momenteel hebben we vier groepen 1-2, en in maart komt daar nog een groep bij. In 2019 moeten we extra lokalen realiseren."

Bestuur en MR hebben de structuren binnen Panta Rhei uitvoerig onderzocht. "De scholen binnen deze organisatie hebben allerlei verschillende achtergronden, en lijken veelal qua leerling-samenstelling op de onze. We hoeven niet bang te zijn dat we onze algemeen bijzondere identiteit en ons onderwijsmodel verliezen", aldus Van Nieuwkoop. "Door ons aan te sluiten bij Panta Rhei kunnen we ons als school richten op dat waar we echt goed in zijn", verduidelijk de huidige penningmeester. "Denk aan het werken in schoolkamers en de brede activiteiten op het gebied van techniek. Bovendien blijft ons schoolteam zélf over de investeringen beslissen."
Beide heren benadrukken dat het huwelijk met Panta Rhei er geen is uit zwakte. "Zij zijn een mooie partner, maar wij ook. We komen niet enkel halen, maar ook brengen. Over en weer zijn we als partners tevreden."
De fusie brengt ook als voordeel met zich mee dat er op een ander niveau reserves worden opgebouwd voor eventuele tegenvallers. "We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. Deze samenwerking zorgt voor de stabiliteit en continuïteit die we als unieke school nodig hebben."


AED verplaatst naar buitenruimte De Kempenaerstraat

hart n In augustus 2016 werd er door de 'BIZ' De Kempenaer (de gezamenlijke ondernemers) een Automatische Externe Defibrillator (AED) aangeschaft en opgehangen in de doorloop van de De Kempenaerstraat naar de Albert Heijn.

Voorzitter Marijke in 't Veld heeft zich ervoor ingezet om de AED naar de buitenruimte te verplaatsen. Zij vond daarbij een partner in de Huschka-groep, die een met een code toegankelijke kast heeft geschonken aan de winkeliers.
"Met ons project Hart voor Veiligheid stimuleren wij bedrijven om hun AED buiten te hangen, leiden wij mensen op als burgerhulpverlener en sponsoren wij AED's in de openbare ruimte", aldus Aron Haasnoot van Huschka. Zij zien, net als de winkeliers, het grote belang van de zogenaamde 6-minutenzones om het aantal sterfgevallen na een hartstilstand terug te dringen. In samenwerking met de Hartstichting en Zorg en Zekerheid heeft Huschka Beveiligers, daarom in 2016 Hart voor Veiligheid opgericht.
De kast is opgehangen tussen Saton Opticiens en Het Beleg, en is nu 24 uur per dag beschikbaar. Bij het bellen van 112 zal de code van het kastje worden doorgegeven. Ook alle winkeliers kunnen de kast openen.
"Met de inzet van een AED bij een hartstilstand zijn de overlevingskansen groter", aldus In 't Veld, die erg blij is met de nieuwe, toegankelijke plek van het apparaat. (WT)

www.hartvoorveiligheid.com

Marijke in 't Veld en Aron Haasnoot bij de nieuwe plek van de AED. | Foto WT