Afbeelding
Foto:

Martine Teunissen schrijft boek over hoe musea het verleden weergeven

historie n 'Representation of the Past in Public Spheres' heet het nieuwe boek van Oegstgeestenaar Martine Teunissen. Oftewel: Hoe wordt het verleden weergegeven in musea?

Het boek beantwoordt deze vraag uit verschillende invalshoeken. Hoe bepalen commerciƫle belangen de presentatie van het verleden? Welke rol speelt de bezoeker hierin?

In detail wordt gekeken naar de presentatie van de geschiedenis in het beroemde openluchtmuseum Colonial Williamsburg. Speciale aandacht gaat uit naar het historische theaterprogramma wat tussen 2006 en 2016 dagelijks aangeboden werd aan het publiek. De schrijfster geeft een kijkje achter de schermen van de werking van een museum. Ze toont aan dat historisch theater een belangrijke methode voor erfgoededucatie is.

Het boek is te bestellen via: www.beleefhetverleden.nl

Martine Teunissen (foto) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Tijdens haar onderzoeksmaster specialiseerde ze zich in publieke geschiedenis: het vakgebied waarbij het gaat om de vertaling van academische kennis naar een algemeen publiek. Na haar afstuderen is ze in Oegstgeest gaan wonen en heeft ze haar eigen bedrijf opgericht: Beleef Het Verleden. In Oegstgeest heeft ze twee jaar achtereen de Oudenhofmarkt georganiseerd in samenwerking met de Civil Society Club. Ook gaf Martine lezingen aan de volksuniversiteit in Oegstgeest. Daarnaast speelde ze Johanna Maria Boerhaave, de dochter van professor Boerhaave op kasteel Oud Poelgeest. In het voorjaar van 2018 komt het succesvolle vintage-feest-concept dat eerder in Leiden werd georganiseerd naar Oegstgeest toe in Cultuurhuis de Paulus.

Momenteel schrijft ze, met een collega, een boek over Romeinse schoonheidsgeheimen.