Voor Elkaar regelt anonieme cadeaus voor minima

feest n Sinterklaas is een feest vol verrassingen. Dat geldt in het bijzonder voor tweehonderddertig kinderen uit gezinnen met weinig geld. Dankzij de Sinterklaasactie van de Stichting Voor Elkaar Leiden valt er voor hen ook wat uit te pakken op dinsdag 5 december, maar zij hebben geen idee wie de gulle gever is.

Door Tim Brouwer de Koning

Dat verrassingseffect was ook precies de bedoeling bij de lancering van het idee in 2013 om kinderen zonder welgestelde ouders een cadeautje toe te stoppen. Juist in gezinnen die geen Sinterklaascadeautjes kunnen bekostigen wordt 5 december zo een onvergetelijke dag.
De opzet is als volgt. Namens de stichting werft het kernteam Serve the City Leiden mensen die 10 euro kunnen missen om een cadeautje te kopen voor een wildvreemde zonder centen.

Een cadeautje voor een wildvreemde zonder centen

Via e-mail weet de cadeaukoper alleen het hoogst nodige: gaat het om een meisje of een jongen, wat is de voornaam, leeftijd en het gewenste cadeau. Verder krijgt de sint geen namen en rugnummers door en de ontvanger ook niet, dus anonimiteit - en daarmee extra geheimzinnigheid - is zo gegarandeerd. Met deze moderne aanpak krijgt de Sinterklaasviering iets van haar oude charme terug.

Als de cadeautjes op de grote inpakdag (zaterdag 2 december) bij de stichting zijn ingeleverd, zorgt Voor Elkaar Leiden ervoor dat alle Sinterklaaszakken op dinsdagmiddag 5 december tijdig op de juiste plaats zijn. Want behalve aan een cadeautje heeft de sint natuurlijk ook gedacht aan het - onlosmakelijk aan het feest verbonden - gedicht, en lekkernijen als kruid- of pepernoten en chocoladeletters. Zo kunnen zorgvuldig geselecteerde gezinnen met weinig geld toch een ouderwets gezellige en spannende Pakjesavond vieren.

Informatie: Jan Kruidhof - www.voorelkaarleiden.nl/contact