De Kapel van Willink

Als ik achter Oud Poelgeest, aan de Haarlemmer Trekvaart over de Kwaakbrug fiets, dan zie ik een intrigerend en raadselachtig gebouwtje met kantelen en kerkramen. In het boek over Oud-Poelgeest van dorpsgenoot Freek Lugt wordt er over geschreven. Het is gebouwd in de tijd dat Gerrit Willink het landgoed bewoonde. Dat was de tweede helft van de 19e eeuw. Hij laat een kapel bouwen. Vandaar de kerkramen in het gebouw.

Willink was aanhanger van de 'Vergadering van Gelovigen' Deze groep ontstond in Engeland maar vond ook op het vasteland gehoor. Het meest bijzondere vind ik dat de Vergadering der Gelovigen geen kerkgenootschap wilde zijn. Zij hebben dan ook geen voorganger of pastor. Kerkdiensten worden geleid door degene over wie ter plaatse 'de geest vaardig wordt'. Een organisatie zonder leiding. Alleen een leiding 'van bovenaf', van God.

Willink is erg actief bij deze Vergadering der Gelovigen; niet alleen op Oud Poelgeest, ook daarbuiten en hij begint een blad "Getuigenis van discipelen des Woords". Hij wordt binnen de beweging zelfs 'evangelist' genoemd.
Maar als je nu kijkt waar de Vergadering van Gelovigen is gebleven, dan zie je dat deze beweging uit elkaar is gevallen. Er is weinig van over. De onderlinge samenhang tussen gemeenten is vrijwel weg, een aantal is verder gegaan als evangelische gemeenten.

Misschien ben ik erg zakelijk en praktisch, maar dat was toch te verwachten?
Hoe kan je nu een organisatie runnen zonder leiding? Dat heeft toch evenveel samenhang als los zand?

Als ik langs de kapel fiets, dan vraag ik me af hoe het geweest is in 1851 toen daar religieuze bijeenkomsten waren bij kasteelheer Gerrit Willink. Hij bedacht vast, terwijl hij door die kerkramen naar buiten keek of de trekschuit uit Haarlem er al aankwam, hoe de toekomst van de "Vergadering van Gelovigen' eruit zou moeten zien.

Hoe dan ook: het is anders gelopen dan hij toen hoopte.

Arjan de Kok