Pas op, paaltje!

Er staan drie verhoogde zwart-witte paaltjes op de straat voor ons huis. Goed bedacht: de auto's remmen af en dit verhoogt de veiligheid van de voetganger, het kind op de fiets en de auto die uit een parkeervak wil wegrijden. Dat zou je denken.

Een bijzonder neveneffect is dat wij al tientallen gewonde fietsers, kinderen en volwassenen, in de keuken hebben opgevangen. Ze letten even niet op, het paaltje geeft niet mee en daar liggen ze languit op straat. De fiets ligt in de kreukels naast hen.

Ik vergelijk mijn man weleens met een priester

Nou, eigenlijk vangt mijn man ze op, nadat ik een gil slaak en vervolgens in paniek schiet. Aan mij heb je niet direct iets. Ik val al flauw bij het zien van een druppeltje bloed. Ik schreeuw dus tegen mijn man dat hij onmiddellijk naar buiten moet! Hij gaat dan rustig zijn jas zoeken, zijn schoenen aandoen en zijn verbandtrommel pakken. Hij is een echte EHBO'er, die dus eerst aan eigen veiligheid denkt. Die rust is natuurlijk goed, maar voor mij is het om gek van te worden. Aan de keukentafel maakt hij verwondingen schoon, verbindt ze en controleert botten en spieren. Ik drentel eromheen, stel onbeholpen wat vragen en poog troostend en geruststellend aanwezig te zijn. Na een glaasje water gaan de pechvogels opgelucht en dankbaar weer op pad. We hebben zelfs eenmaal een ambulance gebeld, omdat een fietsster echt lelijk was gevallen.
De paaltjes maken de straat dus niet veiliger voor sommige weggebruikers. Maar het mooie is dat ik mijn man weleens vergelijk met een priester, in deze rol. Hij wil daar niet van weten. Dat volgens mijn man mijn gesprekjes met de mensen goud waard zijn, omdat ze afleiden van de pijn, wist ik dan weer niet. Het deed me blozen. Soms komen (of vallen) er mensen op je pad en dan ga je aan de slag, voor zover dat in je vermogen ligt. Zo deed Jezus het ook. Geloven doe je met je hart en met je handen. Denk ik dan. Maar mijn punt is eigenlijk: zou het zo moeten zijn dat je komt te wonen op een plek waar juist jij iets kan betekenen? Of moet je dat willen zien? Ziet u het? Zie jij het?
Alice Siepelinga