Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Geldverspilling: Brug Poelgeest

Als burger van Oegstgeest ben ik verbaasd over de nieuwe geldverspilling van onze gemeente. Deze keer met de brug in Poelgeest. Laten we eerst vaststellen dat een groot gedeelte van de wijk een tweede ontsluiting wenst, maar dat het diezelfde mensen niet heel veel uitmaakt waar die komt. Zou het dan niet logisch zijn om die tweede ontsluiting te leggen op een plaats die verkeerstechnisch en financieel gezien het meest voordelig is (het doortrekken van de JP Thijsselaan naar de Haarlemmertrekvaart, een stukje van minder dan 20 meter). Nee, lange tijd is er vanwege een boeteclausule met de gemeente Leiden maar naar één optie toegewerkt, een brug over de Haarlemmertrekvaart aan de Hugo de Vrieslaan. Ik weet niet of de boeteclausule nog steeds bestaat, maar de stellingen zijn betrokken en worden kennelijk niet meer verlaten. De argumenten om aan te tonen dat de brug de enige oplossing is wisselen per jaar, maar houden ook niet veel langer dan een jaar stand. Op dit moment zijn de twee argumenten voor deze auto-ontsluiting op die plaats dat het goed is voor het regionale fietsnetwerk (hoe dan?) en dat het de enige mogelijkheid is waarbij regelmatig een bus door de wijk kan rijden. Dit zijn beiden geen argumenten waar de auto een rol speelt. Daarnaast betekenen de extra kosten van de brug, dat de gemeentes effectief bereid zijn om voor de komende 50 jaar 20 euro per reiziger per rit naar het station te gaan betalen! Pure geldverspilling, een taxi is goedkoper.

Frank Molster


Houtwal in Haaswijk

Snoeien n De houtwal in Haaswijk snoeien. De een vindt het prima, de ander spreekt er zijn of haar afschuw over uit. Daarover ging de inloopbijeenkomst op 14 november bij de gemeentewerf.

Door Wil van Elk

De houtwal aan de Componistenpad is tot de grond toe gesnoeid en staat er inmiddels weer behoorlijk groen bij. Het is een kering waar boomwortels de dijk ondermijnden. De angst bij de bewoners is of dit aan de overkant van de Haaswijklaan, langs de Poelsteeg ook gaat gebeuren. Het is daar in ieder geval geen kering, dus de reden om drastisch in te grijpen is aan die kant geheel anders. Het betreft vooral achterstallig onderhoud. Of beter gezegd, in meer dan dertig jaar geen of nauwelijks onderhoud. Sommige bomen dreigen om te vallen en brengen de veiligheid in gevaar.

Peter Kamp (beheerder groen van de gemeente), André Kuiper (teamleider groen) en Marianne van Veldhuizen (beleidsmedewerker groen), kregen de wind van voren. Ze konden niets anders doen dan vertellen dat ze met een erfenis zitten en er alles aan proberen te doen om het onderhoud in goede banen te leiden. Het waren niet alleen de bewoners naast de brede sloot, ook die een smalle sloot langs hun huis hebben wezen op de bittere noodzaak om de sloten uit te baggeren, de bomen niet allemaal te verwijderen en de oevers op te knappen. Overtollig groen moet drastisch worden verwijderd.

In meer dan dertig jaar is de groene boerensloot veranderd in bijna dood water, zonder zonlicht, riet en waterplanten en in ieder geval geen vis meer. Waar vroeger de karpers kwamen paaien, drijft hooguit wat zwerfvuil en afgebroken takken. Sommige bewoners kwamen al in dat gebied ver voordat er sprake was van woningbouw. Net als hun buren, die er al tientallen jaren wonen, hebben zij een gefundeerde mening over het groenbeheer en wat zij graag zouden willen dat er gaat gebeuren. Er werd ter plekke een afspraak gemaakt om in het gebied zelf toelichting te geven.

Marcel Betgen, gebiedscoördinator watersystemen van Rijnland, lichtte het baggerbeleid en waterbeheer toe. Ook hij lijkt te zitten met een erfenis en wees op de meerjarenplanning om het gebied drastisch aan te pakken. De bewoners zien echter liever dat er snel wordt begonnen aan het baggeren en dat hun sloten worden gered, iets dat Betgen wellicht kan meenemen in de plannen voor het beheer. Het woongenot in hun leefgebied is de laatste decennia behoorlijk achteruitgegaan, dat is overduidelijk.

De beheerders van het groen hebben gespard met leden van de Bomenbond en hebben gevraagd of zij het gebied wilden beoordelen en advies willen geven over het vervolgbeleid. Dat commentaar en advies wordt meegenomen.

Beheerders van het groen en bewoners bogen zich over de foto's van het gewraakte gebied langs de houtwallen in Haaswijk. | Foto Wil van Elk

Beheerders van het groen en bewoners bogen zich over de foto's van het gewraakte gebied langs de houtwallen in Haaswijk. | Foto Wil van Elk